På bargatan i Ayia Napa lär det vara fullt ös. Den cypriotiska strandpärlan är ett känt tillhåll för partyprissar från hela Europa, inte minst Sverige. Förutom festnätter bjuder Medelhavsön lata dagar längs saltstänkta stränder och barnvänliga hotell.
Ressugna svenskar i alla åldrar bör dock tänka till innan de bokar en flygbiljett. Cypern har högst spridning av corona i hela EU.
Semesterparadiset ligger på nivå fyra av fem i Europeiska smittskyddsmyndighetens ECDC epidemiindikator. I samma kategori återfinns bland annat Spanien, Malta och Grekland – tre andra svenska favoritresemål.
I Sverige registrerades förra veckan 1 855 nya fall, vilket är 24 procent fler än veckan innan. Viruset sprids på grund av utlandsresandet, konstaterar Folkhälsomyndigheten. Vilka åtgärder vidtas? Inga, är det korta och korrekta svaret.
På sin hemsida påminner FHM om att hålla avstånd och umgås i mindre kretsar, även på resan. Väl hemma ”rekommenderas” ovaccinerade att testa sig. Fortsatt styrning med mjuk hand snarare än hårda nypor, alltså.
Det är bra att utländska medborgare nu avkrävs covid-intyg för inresa i Sverige, men högre krav borde ställas på resglada svenskar. Om inte strikt tvångsmässiga – lagen betonar på (mestadels) goda grunder den enskildes integritet – så åtminstone starkt uppmuntrande.
Sätt upp teststationer på Arlanda och Landvetter som alla utlandsresenärer måste passera. Gör det enkelt och smidigt för de solbrända hemkomlingarna att ta den där pinnen i näsan. Erbjud även en dos vaccin på momangen. Inte minst till de som väntar på avresan.
Smittläget ska visserligen inte överdrivas. Smittan ökar från låga nivåer. De flesta i riskgrupperna och många därtill är vaccinerade. 75 procent har fått en dos och nästan hälften, 47 procent, har fått två. Det märks, belastningen på sjukvården minskar och dödstalen är små. Vaccinerna biter bra även på den nya deltavarianten.
Men det finns orosmoln nu när alla regioner öppnat upp bokningen för 18 år och äldre. Tiderna tar inte slut, tvärtom finns tusentals lediga. Särskilt de unga struntar i sprutan. Det är sommar, man vill göra annat - som att resa.
Av flera anledningar är det viktigt att alla som kan, vaccinerar sig. Exempelvis tar många i dag immunhämmande läkemedel, och hos dem antas vaccinerna ha sämre effekt.
Därför är flockimmunitet så viktigt. Och inte helt lätt att nå. En rätt stor andel av befolkningen, barn och yngre tonåringar, ska ju per dags dato inte vaccineras.
Myndigheterna måste vara mer på tårna när smittan nu ökar. Smittskyddslagen borde ses över. Men alla har också ett eget ansvar. Särskilt de som inte är vaccinerade.
Både vårdnadshavaren till 9-åringen som ska på familjesemester och 19-åringen som reser föräldrafritt borde tänka på en sak: Solen går upp över Cypern nästa sommar igen.