Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partierna måste rusta mot fientliga övertaganden

SSU har inte tagit tag i problemen i Skånedistriktet. Här ordföranden Philip Botström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
SSU:s Skåndistrikt har tagits över av en extrem falang, rapporterar Kvällspostens Federico Moreno.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Det är bedrövligt att SSU tidigare inte har agerat mot den extrema falang som tagit makten i Skånedistriktet. Andra partier riskerar att drabbas av samma problem.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skåningarna har alltid stuckit ut inom SSU. Men om distriktet tidigare kännetecknats av renlärig marxism är det i dag andra idéer som dominerar bland unga socialdemokrater i syd.

Kvällspostens Federico Moreno har i en serie artiklar visat hur en falang med åsikter som strider mot socialdemokratisk ideologi har tagit kontroll över SSU-distriktet. 

Den tidigare ordföranden Rizwan Elahi har offentligt kallat ateism för en omoralisk idé och menat att islam är botemedlet för världens alla problem. Vice ordförande Khloe Abdel Wahab har under det senaste året praktiserat på utrikesdepartementet i militärdiktaturen Egypten. Kritiker menar att man i distriktet också har uttryckt sig nedsättande om homosexuella.

Falang tog över SSU Skåne

Den förre distriktssekreteraren Carolina Pettersson säger till tidningen att övertagandet av distriktet delvis har skett med aggressiva metoder.

Efter avslöjandet pekar politiska motståndare nu finger mot SSU och Socialdemokraterna. Det finns sannerligen fog för kritik. Trots att såväl ungdomsförbundet som partiet har känt till problemen har man inte agerat, enligt Kvällspostens källor.

Socialdemokratin har redan tidigare visat sig vara beredd att tumma på den egna ideologin för att locka fler väljare. Den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen - numera Tro och Solidaritet - har till exempel strukit skrivningar om homosexuellas rättigheter i ett manifest riktat till muslimska socialdemokrater.

Men politiker från andra partier borde tona ned skadeglädjen. Detta är dessvärre ett problem som finns i fler partier. Centerpartiet petade sitt toppnamn i Göteborg, Mikail Yüksel, bara veckor före riksdagsvalet på grund av hans samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka, Ali Khalil, fick lämna sina uppdrag efter att han förmedlat ett erbjudande om röster till Moderaterna i utbyte mot bygglov för en moské.

Partierna måste rusta sig

Trots att det hade funnits tveksamheter kring både Yüksel och Khalil under lång tid agerade C och MP först när medierna började ställa frågor. Lika saktfärdigt har SSU tagit sig an problemen i Skånedistriktet. Det är därför svårt att frigöra sig från misstanken att partier i sin iver att öka mångfalden bland sina representanter stundtals blundar för att vissa representanter inte delar partiets grundläggande värderingar.

Risken för att grupper med andra agendor än partiets tar över lokalföreningar ökar i takt med att antalet medlemmar sjunker. Partierna måste rusta sig för denna nya verklighet - även om det innebär mer av toppstyrning. Valberedningar behöver bli betydligt bättre på att syna kandidater. För att försvåra framtida övertaganden måste partierna och lokalföreningarna också se över sina stadgar. 

Någon jävla ordning ska det vara i ett parti.


Läs också:

Skenet bedrar - Socialdemokraterna är kraftigt försvagade