Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är klokt av Löfven att inte beslagta respiratorer

Det hedrar Stefan Löfven att han inte fallit för frestelsen att beslagta de respiratorer som Getinge spottar ur sig i Sollentuna. Gränshinder och exportförbud gör bara pandemin mer utdragen.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Medicinteknikföretaget Getinge producerar vanligen 10 000 respiratorer om året - i år räknar man med att höja produktionen till 26 000 stycken.Foto: MICHAEL CAMPANELLA / SPA

Länder som snor åt sig skyddsmasker och respiratorer kan säkert få kortvariga fördelar. Men i längden gör de bara pandemin svårare och mer utdragen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Var vänlig och ta på dig din egen syrgasmask innan du hjälper andra.”

Kommer ni ihåg det säkerhetsmeddelandet? På den tiden vi fortfarande flög brukade den uppmaningen upprepas inför starten. Bakgrunden är förstås att den som är utslagen av syrebrist inte kan assistera andra.

I spåren av coronautbrottet har en förvrängd form av det rådet tillämpats av stater världen över. Men i brist på tillräckligt med andningsmasker, respiratorer och skyddskläder för den egna befolkningen har regeringar i stället bråkat om utrustning med varandra.

Exportförbud inom EU

Olika former av exportförbud har upprättats mellan EU-länder, trots att fri rörlighet för varor är grundplattan för den inre marknaden. I flera fall har det skett även när produkterna bara transporterades genom ett land.

Tyskland har stoppat kinesiskt sjukvårdsmateriel som var ämnat för schweiziska myndigheter och Tjeckien har beslagtagit utrustning som var på väg till Italien.

De desperata åtgärderna visar hur dåligt förberedda många länder har varit på en pandemi. Bara ett par veckor in i coronautbrottet gapade lagren med handsprit och skyddsmasker tomma - om det ens fanns några till att börja med.

I ett sådant läge kan exportförbud ge tillfälliga fördelar. När Frankrike stoppade utförseln av varor från svenska Mölnlycke Health Cares centrallager i landet - vilket skedde i förra veckan - fanns en potential att sno åt sig skyddskläder som annars hade hamnat i Italien. 

Men på längre sikt skjuter man sig i foten. För det första blir sådana exportförbud snabbt föga verkningsfulla. Innan statsminister Stefan Löfven ingrep och såg till att fransmännen släppte varorna började det svenska företaget att flyga utrustning från Belgien till Italien för att undkomma de franska tulltjänstemännens långa fingrar.

Men framför allt gör sådana hinder för de globala varuflödena att kampen mot pandemin blir både svårare och dyrare.

Varning för omvänd protektionism

Statsvetarna Henry Farell och Abraham L Newsman gör i det senaste numret av Harvard Business Review jämförelsen med hur protektionism och gränshinder förvärrade depressionen på 1920- och 30-talen.

På samma sätt menar de att dagens omvända protektionism - där export förbjuds - riskerar att förlänga pandemin och förvärra dess effekter. Innan ett vaccin har tagits fram och flockimmunitet har uppnåtts är ju utbrott i ett enskilt land ett hot mot hela världen.

Det betyder inte att det finns en motsättning mellan nationell beredskap och internationellt samarbete. Tvärtom, länder som har egna syrgasmasker att ta på sig kan snabbare hjälpa andra.

Men inte heller förutseende stater klarar längre kriser på egen hand. Även Finland - med sina välfyllda beredskapslager - räknar med att behöva köpa in sjukvårdsmateriel innan pandemin är över. 

Det hedrar Stefan Löfven att han ännu inte fallit för frestelsen att beslagta de respiratorer som Getinge spottar ur sig i Solna.