LOVAR LAGÆNDRING. Förre justitieministern Thomas Bodström (S) vill att skolorna själva ska få besluta om övervakningskameror. Det är oklart hur effektiva kameror är mot vandalisering. Däremot är det ett billigt sätt att visa att man sätter in åtgärder. Foto: SVEN LINDWALL (Bodström) och CHRISTER WAHLGREN
LOVAR LAGÆNDRING. Förre justitieministern Thomas Bodström (S) vill att skolorna själva ska få besluta om övervakningskameror. Det är oklart hur effektiva kameror är mot vandalisering. Däremot är det ett billigt sätt att visa att man sätter in åtgärder.  Foto: SVEN LINDWALL (Bodström) och CHRISTER WAHLGREN

Övervakare Bodström

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Kameraövervakning av skolor har blivit ett hett debatterat ämne. Nyligen hävdade Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF, att majoriteten av elever, föräldrar och rektorer vill se mer övervakning i skolorna så länge den är reglerad. Inte så konstigt eftersom SSF arbetar för att säkerhetsmärka bland annat utrustning för kameraövervakning.
Efter skolbranden i Hovsjö i Södertälje, vill den förre justitieministern och socialdemokraten Thomas Bodström ha in fler kameror på skolorna.
På plats i Hovsjö gav han ett val-löfte om att lagen ska ändras så att skolorna själva får besluta fritt om kameraövervakning på skolgårdar och i skolorna.

Bodström har ett förflutet av övervakningsvurmande. Att han nu vill ge skolorna självbestämmanderätt över kameraövervakning är knappast överraskande, och tål att kritiseras. Vad som är märkligt är att förslaget är ett vallöfte från socialdemokraterna, som i andra fall är notoriskt skeptiska till att ge skolor och rektorer mer inflytande över verksamheten.
Det är fortfarande inte klarlagt hur effektiv kameraövervakning är mot vare sig brottslighet eller förstörelse. Olika försök har visat olika resultat, och klart är att det inte är en automatisk lösning. Däremot har kamerauppsättning blivit ett billigt sätt att visa att man sätter in åtgärder mot ett problem.
Dagens system med ett tillståndsförfarande, som kan granskas av datainspektionen för att integriteten skall kunna skyddas, är vettigt.
Det förhindrar både missbruk och övertro på övervakningen, och ger elever en chans mot klåfingriga rektorer eller oroliga föräldrar. Om skolan skall kunna ha en chans att lära elever att bli goda samhällsmedborgare, måste den få vara en del av samhället från första början. En skolbyggnad får inte bli en förvaringsplats för stökiga tonåringar med bättre bevakning än kriminalvården.

Det är viktigt att de inskränkningar i integriteten som genomförs för att skydda ett annat intresse alltid är välbalanserade och genomtänkta. Skolor ska söka tillstånd som alla andra och elever måste få rätt till grundläggande skydd mot godtycklig övervakning.
Centerpartiet vill utvärdera befintliga övervakningssystem och register innan de inför flera. Lagen om hemliga tvångsmedel har redan fått kritik för bristande effektivitet.
Det är välkommet. Både det kommande datalagringsdirektivet och det så kallade Stockholmsprogrammet innehåller flera tveksamma delar för integriteten.

Onödiga integritetsinskränkningar måste undvikas så långt det går, och när de görs för brottsbekämpningens skull, så skall de vara effektiva. Slentrianövervakning är bara billig populism. Det får inte bli lag, oavsett om det rör sig om skolgårdar, eller EU-driven massövervakning.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag