Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Osnutna Sverige kan lära av USA:s silverrävar

Nancy Pelosi, representanthusets talman, 80 år gammal och nyomvald.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
72-årige Wolf Blitzer guidade världen genom den utdragna valrysaren på CNN.
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden, 77, är historiens äldsta ”president elect”.
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Smittskyddsexperten i Vita huset, Anthony Fauci, är heller ingen duvunge: 79 år.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

I USA värderas erfarenhet högre än i vårt ungdomsfixerade land. Vi slösar bort kunskap och kompetens. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Många svenskar följde årets amerikanska presidentval med större intresse än vanligt och somliga gled kanske in på CNN för första gången på åratal. 

Det borde i så fall ha lett till rejäl déjà vu. För vem höll i tåtarna under valnatten om inte den numera vitskäggige Wolf Blitzer, ankare på CNN sedan 1990. Vid hans sida fanns den magnifike pratkvarnen John King med sin ”magic wall” och grå kalufs. 

Joe Bidens ålder – 77 – blir mindre surrealistisk när man inser att Wolf Blitzer är 72 år gammal. Att vara 70-taggare är helt enkelt inte ett handikapp i USA.

Och det är inte bara män som kan bli mäktiga silverryggar: Representanthusets talman, Nancy Pelosi, blev just återvald till kongressen med 78 procent av rösterna. Hon är 80 år gammal. Hillary Clinton var 69 när hon slogs med (70-årige) Donald Trump om Vita huset 2016. Och Kamala Harris må se ut som en flicksnärta bredvid Biden, men den blivande vicepresidenten är 57 år. 

Det är faktiskt Sverige som är ytligt och ungdomsfixerat.

Många seniorer, som Pelosi och Biden, har säkerligen tagit hjälp av kirurgkniven för att se fräscha ut, och de gör inte alltid diskreta lyft. Från en svensk horisont kan det tolkas som ytlighet och desperat ungdomsfixering. 

Men tänk om det snarare handlar om att amerikaner värderar det naturliga och ursprungliga lägre än vi gör i Europa, och att man därtill ser människors rätt och möjlighet att omskapa sig själva som en del av den amerikanska drömmen?

Ålder är uppenbarligen inte ett problem i sig i USA. Mognad, erfarenhet och kunskapsdjup värderas tvärtom högt.

Det är faktiskt Sverige som är ytligt och ungdomsfixerat. 

Ingen vill ha Wolf Blitzer om de kan få en nyponfräsch influencer.

År 2011 sjönk medelåldern hos våra partiledare från 50 till 42 år när två partier valde 28-åringar till partiledare. Gustav Fridolin blev språkrör för Miljöpartiet och Annie Lööf tog över Centern – två ideologiskt brinnande politiska broilers utan livsfarenhet och perspektiv. 2015 blev Ebba Busch KD-ledare - även hon 28 år gammal.   

Varför fick de inte växa till sig? Det måste ju ha funnits tyngre förmågor.

Men i Sverige är ”nytt och fräscht” oemotståndligt. Det märks inte minst på arbetsmarknaden. Ingen vill ha Wolf Blitzer om de kan få en nyponfräsch influencer. 

Enligt en internationell studie av Manpower är Sverige bland de sämsta länderna i världen på att rekrytera seniora medarbetare. Nästan inga arbetsgivare har strategier för att rekrytera äldre. Redan vid 40 börjar svenska arbetsgivare dra öronen åt sig och för 50-plussare är det enormt svårt att få in en fot - trots erfarenhet och kompetens, trots att man är förbi föräldraledighet och vabbande.

Under coronakrisen har arbetslösheten bland akademiker över 50 år ökat rekordartat. Det är ett enormt kompetenskapital som kan vara på väg att slösas bort. Det har vi inte råd med.

Sverige måste släppa sin ungdomsfixering och växa upp.