Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oroande dom
mot Expressen

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alla säger sig värna den goda journalistiken. Det är inte för inte som medierna brukar kallas för den tredje statsmakten. Utan granskande medier skulle Telias mutaffärer vara okända för väljarna och krisen inom sjukvården pågå i det tysta, för att ta några aktuella exempel.

De flesta är nog också överens om att god journalistik ibland förutsätter okonventionella metoder. Sveriges Radio hade inte kunnat avslöja Saudiaffären utan tillgång till hemliga handlingar. Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ville kartlägga förbrytelserna i Ogadenprovinsen och korsade Etiopiens gräns utan tillstånd.

God journalistik kräver både resurser och djärvhet. Dessvärre riskerar vi en bristsituation i båda de avseendena.

 

I går fastställde hovrätten i Malmö domen mot tre Expressen-medarbetare för vapenbrott. Bakgrunden är känd vid det här laget. Hösten 2010 härjade en misstänkt serieskytt på Malmös gator och polisen tycktes stå maktlös inför alla skottlossningar i staden. Den stora mängden illegala vapen hamnade i fokus för debatten och Expressen beslöt att pröva hur lätt det var att få tag på ett vapen. Inom fem timmar hade vår reporter kommit över en halvautomatisk pistol, som därefter lämnades över till Skånepolisen.

Med tanke på de speciella omständigheterna i fallet är det ytterst märkligt att åklagaren över huvud taget valde att väcka åtal. Det är ju inte undersökande journalister som frivilligt lämnar in en pistol som lagstiftaren har haft i åtanke för detta brott.

Den fällande domen riskerar nu att sprida en försiktighetskultur inom medierna. Vilka journalister och redaktioner vågar ge sig ut i lagens utkanter för att avslöja något om man riskerar att hamna inför skranket?

Kvalitetsjournalistiken pressas tillbaka på flera fronter i Sverige. De ekonomiska villkoren blir allt tuffare och tidningar skär ner på bred front. Mats Svegfors påpekade nyligen att textmassorna i de ledande morgontidningarna har mer än halverats sedan 90-talet.

 

Samtidigt flyttar juridiken fram sina positioner. Den svenska traditionen med ett självsanerade pressetiskt system ifrågasätts nu både från Bryssel och av tunga juridiska instanser här hemma som vill kunna dra medier inför rätta om den privata integriteten tar skada vid en publicering.

Det är en europeisk utveckling som Sverige i det längsta bör undvika. Blåblodiga bröst på privata gods är visserligen inte av allmänintresse, men det är bättre att medierna själva tar sitt publicistiska ansvar än att rättsväsendet ska avgöra var gränsen går i varje enskilt fall.

Det är i det sammanhanget som man ska se vapendomen mot Expressen. Den goda journalistiken befinner sig på defensiven alltmedan juridiken flexar musklerna och antalet PR-konsulter och informatörer växer. Det borde inte bara oroa det egna skrået, utan alla medborgare.