Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orbán & Co ska ha böter – inte bidrag

Syftet med Viktor Orbáns nya lag är att motverka ”främjande av homosexualitet”. Motverka Orbán istället.
Foto: BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Att Ungern och Polen monterar ner demokratin framför våra ögon är illa nog – att de gör det för våra pengar är ren dårskap. Frys bidragen nu.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Av EU:s 27 medlemsländer är Polen största bidragstagare med råge. Ungern hamnar oftast på en hedervärd andra plats, men det varierar. Ibland tränger sig Rumänien och Grekland före.

Det rör sig inte om några småsummor heller – 2018 mottog polackerna motsvarande 120 miljarder kronor i nettobidrag från Bryssel. Ungern fick nöja sig med ungefär hälften. 

Det gemensamma återhämtningspaketet efter coronan innebär ännu större flöden. Ungern har till exempel ansökt om motsvarande 75 miljarder kronor i krisstöd. Polen vill ha ungefär 250 miljarder. 

Att rätta in sig i ledet och följa fördragen vill de fortfarande rätt nybakade medlemsländerna däremot inte göra. Tvärtom. 

I Polen förkunnade den politiskt färgade författningsdomstolen häromveckan att nationella lagar står över EU-rätten, varför landets regering inte längre behöver bry sig om EU-domstolens beslut. 

Därmed har man i princip underkänt hela rättsordningen som EU-samarbetet bygger på, och är – för att låna från den liberala oppositionsledaren Donald Tusk – i praktiken på väg att lämna unionen på eget bevåg. 

Att vara EU-medlem utan att följa EU-fördrag är nämligen lite som att stå i butik men vägra serva kunder. Det håller inte i längden.

Uppskruvat minoritetsförtryck och kringskuren yttrandefrihet i en smäll, alltså.

Ungern, å sin sida, antog nyligen en lag efter rysk modell som i praktiken gör det förbjudet att informera om hbtq-personers rättigheter i medierna under dagtid. Syftet enligt regeringen är att motverka ”främjande av homosexualitet”

En tv-kanal som visar ett oklippt avsnitt av, säg, Vänner klockan nio på kvällen, riskerar därmed att få sin licens indragen. Uppskruvat minoritetsförtryck och kringskuren yttrandefrihet i en smäll, alltså. 

EU protesterar och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har hotat med böter för att försvara grundläggande fördragsprinciper. 

Ungefär likadant låter det i EU:s andra årliga rättsstatsrapport som publicerades på tisdagen – i praktiken ett flera hundra sidor långt samt mycket argt brev som beskriver den successiva nedmonteringen i av rättsstaten i Ungern och Polen under det senaste decenniet, men inte mycket mer. 

Det håller inte längre. EU måste samla sig och sätta tryck bakom de tuffa orden. Den egna legitimiteten står på spel. Överträdelseförfaranden måste leda till dryga böter, särskilt mot Polen som de facto förklarat krig mot EU:s själva grundprincip. 

Artikel 7-processerna – det så kallade ”atombombsalternativet” som inleddes mot Polen 2017 och Ungern 2018 och som i teorin kan beröva bägge länderna rösträtten – är en återvändsgränd på grund av vetorätten, men det massiva återhämtningspaketet efter pandemin ger EU ny, skarp ammunition. Frys bidragen helt. Medlemsländernas regeringar i ”rådet” kan fatta det beslutet med kvalificerad majoritet. 

Det borde vara en självklarhet och Sverige bör driva på stenhårt. 

Att autokraterna i Warszawa och Polen monterar ner den liberala demokratin framför våra ögon är illa nog. Att de gör det för våra skattepengar är ren dårskap.