Omyndigförklara MP, sen kan vi snacka rösträtt

Demokratiminister Amanda Lind (MP) vill sänka rösträttsåldern till 16 år.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det vill också Alice Bah Kuhnke.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ensamkommande som hunnit bli vuxna ska ses som barn, men barn ska ses som vuxna och få rösta? Logiken har än en gång undflytt Miljöpartiet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Demokratiminister Amanda Lind (MP) och hennes företrädare, Alice Bah Kuhnke, föreslår på DN Debatt att rösträttsåldern ska sänkas till 16 år. Det har nämligen ”snart gått ett halvt sekel” sedan rösträttsåldern sänktes till 18 år, och därför tycker miljöpartisterna att det är ”hög tid för en ny sänkning”. Jaså? Inte visste vi att rösträttsåldrar har en halveringstid. I så fall undrar man varför MP inte vill drämma till med en kraftigare sänkning redan nu – varför inte tolv år? – och bespara framtida lagstiftare lite arbete. 

När rösträttsåldern sänktes till 18 år framhöll man i propositionen att det är viktigt att myndighetsåldern och rösträttsåldern är densamma. Det är en rimlig princip: Är man för ung för att betros med att fatta beslut om sitt eget liv, är man för ung för att fatta beslut om andras. Och tvärtom: Är man mogen nog att försvara landet är man mogen nog att välja sina företrädare.

Alltså borde de 16-åringar, som demokratiministern bedyrar både ”vill och kan ta ansvar”, också få del av vuxenlivets andra privilegier och ansvar. De borde följaktligen få kandidera i val, starta aktiebolag, gifta sig – samt göra värnplikt och kunna bli inkallade i tider av kris och krig. Vill MP återinföra barnbrudar och barnsoldater?

Snart ska dessutom straffrabatten slopas för unga vuxna, så om MP får igenom sitt förslag skulle 16-åringar som begår brott också kunna se fram emot att dömas som vuxna och sitta i vuxenfängelser. 

Miljöpartisterna är sannolikt inte alls bekväma med konsekvenserna av sin egen politik.

När det gäller andra frågor framställer de gröna tvärtom unga vuxna som barn. De ensamkommande asylsökande, som hinner fylla 18 år under tiden i Sverige, ska exempelvis behandlas som barn tills de är 21 år: ”Miljöpartiet anser att övergången till vuxen ålder behöver mildras och inte vara så drastisk som nu”, skrev partiets dåvarande gruppledare, Maria Ferm, i en motion 2018. 

Ensamkommande vuxna ska därför ha samma rätt till vård som barn har tills de fyller 21, de ska erbjudas särskilda boenden med läxhjälp och de ska fortsätta att få dagersättning av Migrationsverket även efter avslag, tycker MP.

Politiken hänger inte ihop. Antingen är 16-åringar mogna nog att anses vuxna, eller så är de inte det.

Det är också oklart vilket problem som skulle lösas genom att ge 16-åringar rösträtt. I debattartikeln skriver Lind att ”varannan ung person känner sig inte inkluderad i samhället”. Men då är sänkt rösträttsålder knappast någon universallösning. Uppgiften kommer från en enkätundersökning – som skickades ut till unga mellan 16 och 25 år. De flesta som svarade fick alltså redan rösta. 

Det enda ”problem” som skulle lösas om gymnasister fick rösträtt är att MP skulle segla över riksdagsspärren, eftersom partiet har störst stöd bland unga. Inte kan väl demokratiministern ha så cyniska skäl för att mixtra med den svenska demokratin?