Salafismen var länge en obskyr sekt i Arabiens inland. Men med hjälp av oljepengar och aktiv mission påverkar den i dag tolkningen av islam över hela världen. Därmed har Saudiarabien sått fröet till den jihadistiska terrorn. Foto: HASAN JAMALI / APSalafismen var länge en obskyr sekt i Arabiens inland. Men med hjälp av oljepengar och aktiv mission påverkar den i dag tolkningen av islam över hela världen. Därmed har Saudiarabien sått fröet till den jihadistiska terrorn. Foto: HASAN JAMALI / AP
Salafismen var länge en obskyr sekt i Arabiens inland. Men med hjälp av oljepengar och aktiv mission påverkar den i dag tolkningen av islam över hela världen. Därmed har Saudiarabien sått fröet till den jihadistiska terrorn. Foto: HASAN JAMALI / AP
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITEFoto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
 Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Oljepengarna har skapat ett monster

Publicerad

Spridningen av salafismen är ett stort hot. Men att stoppa utländsk finansiering till moskéer är lättare sagt än gjort.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fake news och hackerattacker. Efter den amerikanska presidentvalskampanjen har medvetenheten höjts i Sverige om Rysslands olika påverkansoperationer gentemot västvärlden.

Den utländska påverkan som följer med gulfstaternas oljepengar har det däremot varit mer tyst om i debatten. På söndagen gick dock Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson ut på Expressens debattsida och krävde stopp för utländsk finansiering av moskéer i Sverige.

Därmed ansluter sig Kristdemokraterna till en växande internationell kritik mot den offensiva ideologiexport som ett antal hel- och halvdiktaturer i Mellanöstern ägnar sig åt.

Den utländska finansieringen är en starkt bidragande orsak till den snabba spridningen av islamistisk extremism runtom i världen. Saudiarabien och flera andra länder har ända sedan 1960-talet aktivt arbetat för att sprida sin bokstavstrogna, salafistiska islamtolkning. Enorma belopp har lagts på moskébyggen, utsända imamer och koranöversättningar, något som beskrivs väl av Bitte Hammargren i boken "Gulfen - En framtida krutdurk".

I Sverige har Qatar exempelvis bidragit med 30 miljoner kronor till Skandinaviens största moské som invigdes i Malmö i april och Saudiarabien tog hela notan för Göteborgs moské som stod klar för sex år sedan.

Salafismens spridning är katastrofal

Utfallet av ett halvt sekel av ideologiexport är katastrofalt för världen. När klanen Saud i början av 1900-talet började ta makten över det som skulle bli Saudiarabien var wahhabismen eller salafismen en obskyr sekt i Arabiens inland. I dag har den stark påverkan på tolkningen av islam i såväl den islamiska världen som i Europas förorter. Saudiarabien har därmed sått ett frö till den våg av jihadistiskt våld som plågar såväl krigens Syrien och Irak som terrordrabbade huvudstäder i väst.

Den svenska inställningen till salafismens spridning har präglats av naivitet. Politiker har sett salafistiska moskébyggen som en integrationsfrämjande åtgärd, trots att dess imamer brukar förorda avståndstagande från majoritetssamhället. DN avslöjade i helgen rentav att staten har finansierat dess spridning. CSN har de senaste fem åren betalat ut 2,5 miljoner kronor i stöd för studier vid det ultraortodoxa Medinauniversitetet i Saudiarabien, vars studenter därefter har fungerat som salafistiska missionärer i Sverige. Detta stöd bör svenska myndigheter stoppa så fort som möjligt.

Finansieringsförbud inte problemfritt

Men Kristdemokraterna gör det alldeles för lätt för sig när de argumenterar som om förbud mot utländsk finansiering av moskéer vore en enkel och problemfri åtgärd.

Att strypa utländska medel till oönskade organisationer är vad auktoritära ledare brukar ägna sig åt. Ett ogenomtänkt svenskt förbud skulle kunna göra tillvaron ännu svårare för människorättsaktivister i ofria delar av världen.

KD-politikerna förordar dessutom lagar som framstår som både för vida och för smala.

För vida för att de inte gör någon skillnad mellan olika samfund. Vad skulle Sverige ha för intresse av att stoppa stöd till en svensk filial av den liberala moské som nyligen öppnade i Berlin?

För smala för att reglerna enligt Kristdemokraternas förslag enbart skulle rikta sig mot muslimska samfund, något som med all säkerhet inte är lagligt.

KD har rätt i mycket av sin problembeskrivning. Men problemets allvar fordrar mer än ett hafsigt Almedalsutspel.

 

Läs också:

Gustav Fridolin är inte trovärdig i terrorfrågan

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag