Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ola Wong

Så förvandlas bolag till Kommunistpartiets lobbyister

Kommunistpartiets kritik mot kapitalismen är att fria marknader med fria val leder till styre av en självisk elit. Här Kinas president Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Marknadskrafterna spåddes vara slutet för Kinas kommunistparti. Men i dag går storbolagen partiets ärenden och det är demokratin som är i fara.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns ett uttryck på kinesiska som heter yi shang bi zheng, att använda näringslivet för att pressa politiken. Det faktum att så många företag i Väst tjänar pengar på att göra affärer med Kina har gett Kinas kommunistparti (KKP) starka lobbygrupper i affärsvärlden. Det är boken Den dolda handen – hur Kinas kommunistiska parti underminerar västliga demokratier och omformar världen packad med exempel på, från Europa och världen. 

När Post- och telestyrelsen (PTS) av säkerhetsskäl beslöt att utestänga utrustning från Huawei från det svenska 5G-nätet sms:ade Ericssons vd Börje Ekholm till utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Han krävde att regeringen grep in och ändrade beslutet och hotade på ett inte särskilt subtilt sätt att företaget annars kunde flytta från Sverige. 

En gång i tiden trodde man i västvärlden att marknadskrafterna skulle innebära slutet för Kommunistpartiet. Storföretagen ansågs påverka Kina i positiv riktning. Men partiet ympade in kapitalismen på en leninistisk statsapparat och blev starkare än någonsin tack vare marknadskrafterna. I dag vänder partiet kapitalismens vapen mot demokratins hemländer. 

Oftast räcker det med några antydningar från kinesiska tjänstemän eller en outtalad önskan för att miljardärer och företagsgrupper ska sätta press på sina regeringar att inte stöta sig med Peking. 

Man kan från en del håll inom näringslivet höra oro över utvecklingen i Kina, men de flesta föredrar strutstaktik, vilket framgår av en färsk rapport från tankesmedjan Fri Värld som bygger på intervjuer med företrädare för svenska lärosäten och företag om utbytet med Kina. 

De svenska bolagen är beroende av Kina som marknad och leverantör. President Xi Jinping har som uttalat mål att göra världens leverantörskedjor ännu mer avhängiga av Kina, för att kunna utöva påtryckningar.

Kapitalismens främsta styrka är att allt kan köpas för pengar, men det är också kapitalismens största svaghet.

Ericsson var faktiskt blockerat i Kina till 1978, som straff för att bolaget på 60-talet sålt utrustning till taiwanesiska myndigheter. Sedan dess har Ericsson fått en gedigen erfarenhet av att anpassa sig till Kommunistpartiets vilja, något som den tidigare generalkonsuln i Shanghai, Bengt Johansson, skildrar i boken Det förflutna var ljust – framtiden osäker: om svenska företag i Kina

Men Ericssons Kinaexport har sedan länge en sjunkande betydelse för arbetstillfällen i Sverige. Exportstatistiken ger en fingervisning om att svensk Kinapolitik inte längre domineras av hänsyn till Ericsson, skriver Johansson. För ett antal år sedan arrangerade han ett seminarium i Shanghai om mänskliga rättigheter. Han fick ingen respons från de svenska företagarna, förutom att: ”Det finns inga problem med mänskliga rättigheter i Kina”. De hade ”gone native”, säger Johansson i dag – alltså anammat partistatens verklighetsbild. 

Det är inte heller lätt för företag som vill sköta sig. 

H&M gjorde ett uttalande om att de var oroade över rapporter om tvångsarbete i Xjinjiang och motsatte sig bomullsköp från provinsen . Det ledde till att H&M blockerades av Kinas största e-handelsplattformar och fick sin app raderad på Huawei- och Xiaomimobiler.

Medan H&M blivit osökbart på näthandelsplattformar som JD.com i Kina verkar generation Greta inte ha några problem med Shein, det kinesiska fast fashion-bolaget som tagit Europa med storm med klimatgalna produkter producerade under risk för tvångsarbete. ”Inga kommentarer” mejlar H&M som svar på mina frågor om bojkotten.

Kapitalismens främsta styrka är att allt kan köpas för pengar, men det är också kapitalismens största svaghet. Kommunistpartiets kritik mot kapitalismen är att fria marknader med fria val leder till styre av en självisk elit. I sin jakt på vinstmaximering är den förutsägbar, och möjlig att distrahera och korrumpera för en målmedveten leninistisk partistat. 

Författarna till Den dolda handen menar att regeringar i väst måste klargöra för företag som gör sig alltför beroende av den kinesiska marknaden att de inte ska vänta sig att regeringar dagtingar med mänskliga rättigheter, säkerhet eller medborgerliga friheter för deras skull. 

I rapporten Temperaturmätare från Fri Värld beklagar sig en företagare över tyckare i medier som trissar upp stämningen: ”Det är inte rimligt att tro att storföretag ska leda till demokratiutveckling i ett annat land”, säger hen. Det finns en sanning i det. Det är däremot rimligt att de inte skadar demokrati, frihet och säkerhet i sina hemländer.  Ola Wong är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hans texter här.