Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ola Wong

I kulturkriget bryr sig ingen om de nya rasforskarna

Toppuniversitetet Karolinska institutet – hem för Nobelpriset i medicin – är en extra intressant partner för Kina.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Karolinska institutet skruvar ned skyltar som hedrar gamla rasforskare – men samarbetar med företag som bidrar till förföljelsen av minoriteter i Kina.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Stormen om skyltnamnen på Karolinska institutet, KI, var en typisk dag i kulturkriget: alla var upprörda och det handlade om ingenting som kostar något i dag.

Ett studentupprop inspirerat av Black Lives Matter krävde att Karolinska omedelbart skruvade ned skyltar som hedrar minnet av rasforskarna Retziuz, rektor Ole Petter Ottersen beordrade snabbt namnbyte på salar, labb och en väg. 

Medan konservativa debattörer tog sig för pannan meddelade rektorn att rasbiologin inte går ihop med KI:s värdegrund. Visst, men det är också ett billigt nöje att hissa godhetsflagg med utrensning av döda och ekonomiskt betydelselösa personer. Däremot är Karolinska tystare om en mer akut etisk fråga – relationerna till Kommunistpartiets Kina.

Liksom under Kalla kriget är världen i dag delad mellan ett demokratiskt block lett av USA och en auktoritär sida, där Kinas kommunistparti arbetar för en ny världsordning. En analys gjord av kinesiska högt uppsatta militärstrateger slår fast att landet befinner sig i en kapplöpning med USA om teknologiskt och vetenskapligt försprång. 

President Xi Jinping sade på ett möte med politbyrån den 18 november att Kina kommer att stärka vetenskapen och teknologins roll i att stötta nationell säkerhet. Det ska råda en ”holistisk approach”, vilket betyder att ur partiets synvinkel kan ALLT vara en säkerhetsfråga.

USA:s restriktioner för kinesiska bolag gör det dock svårare än tidigare att komma över teknologi, forskning och talanger. Enpartistaten har redan skickat tusentals militärt anknutna forskare ut i världen, bland annat till Uppsala universitet. I rapporten föreslår militärstrategerna att Kina ska utveckla samarbete med ”små men teknologiskt avancerade” länder i Europa. Läs: Sverige. 

Toppuniversitetet Karolinska – hem för Nobelpriset i medicin – är förstås en extra intressant partner för Kina. KI satsar stort på Kina och närmare 500 studenter från Kina doktorerar eller har doktorerat på KI.  

Karolinska har tagit emot en donation på 400 miljoner kronor av miljardären Lau Ming-wai för att etablera Ming Wai Lau Centre for Reparative Medicine. KI:s välgörare är odiskutabelt en man med smak för spetsforskning och militärstrategiskt viktiga platser. För några år sedan fick Lau rubriker när han köpte försvarets gamla hamn vid Fårösund och erbjöd Försvarsmakten att få hyra den gratis.

En vecka efter att jag bad om kommentar på kritiken har KI inte svarat.

Lau har haft politiska uppdrag i Kina och är kopplad till Enhetsfronten, Kommunistpartiets organisation för att sprida inflytande. Genom att namnge ett institut efter en enhetsfrontare och presentera honom som en opolitisk filantrop tvättar KI imagen för en totalitär regim, mejlar researchern Jichang Lulu. 

Karolinska även har låtit det kontroversiella och marknadsledande kinesiska genomikbolaget BGI uppföra ett laboratorium på dess campusområde i Stockholm, skriver journalisten Jojje Olsson i Expressen. Labbet var till för svenska tester av Covid-19, som det fanns ett stort behov av under pandemin. 

BGI, vars kinesiska namn betyder Stora Kina har redan samarbetat med Kinas militär för att höja ”befolkningens kvalitet” och för att förbättra soldaternas förmågor. Tillsammans med Kinas militär har BGI utvecklat ett fostertest och samlar in genetisk data från utlandet, till världens största genbank. Från amerikanskt håll finns oro att datan kan ge Kina stora ekonomiska och militära fördelar.

Den befaras också kunna användas för att tillverka patogener som potentiellt kan användas för att attackera andra länders befolkning – alltså genetisk krigföring.

Två av företagets dotterbolag har svartlistats av USA för att ha samverkat med staten för övervakning av Kinas befolkning, särskilt av uigurerna i Xinjiang som förföljs på grund av sin religion och etnicitet. BGI avfärdar kritiken. Myndigheterna har även samlat in gendata från den uiguriska och tibetanska befolkningen som används för att kunna övervaka dem och analysera skillnader gentemot den han-kinesiska majoritetsbefolkningen. 

Låter inte det väldigt mycket som … rasism? 

KI:s värdegrund pratar om demokrati, forskningsfrihet, mänskliga rättigheter och annat som deras samarbetspartners inte åtnjuter eller aktivt motarbetar. 

KI:s presstjänst kommenterar att BGI var den leverantör som fanns att tillgå för att de skulle ha en möjlighet att snabbt bygga upp testkapaciteten i Sverige och att inga tester eller analyser som gjorts vid KI har delats med det kinesiska företaget. De skriver att de samarbeten som finns mellan forskare i Sverige och Kina stöds finansiellt företrädesvis med medel från svenska finansiärer. 

Medan kulturkriget rasar vidare om symbolfrågor direktimporterade från USA, blundar vi för det relevanta etiska frågor som blåser in från motsatt riktning. 


Ola Wong är kultur- och samhällsjournalistisk redaktör för Kvartal och författare samt ny fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs mer om honom här.