Ola Johansson har fel om Qutb

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I en replik (8.5)

påstår Broderskapsrörelsens Ola Johansson att det var fängelsetiden efter 1955 som fick islamisten Qutb att vända sig mot väst och förespråka våld. Detta är helt fel. Att det västliga samhället måste ersättas av en islamsk gudsstat förordade Qutb långt tidigare då han 1946 - mitt uppe i en karriär som litteraturkritiker - uttryckte sitt hat och förakt för den europeiska civilisationen med dess sinnliga nöjen i tidskriften Al-Risalah; då han som tjänsteman i skolministeriet efter två år i USA (1949-51) kom tillbaka till Egypten som övertygad islamist och fick en ledande position i Muslimska Brödraskapet 1952. I sin långa antisemitiska hat-essä "Vår kamp mot judarna" (1950) ger han judarna skulden för det onda väst; allt detta måste bort. Inte heller "väntade Qutb på sin avrättning". Efter attentatet mot Nasser dömdes han till 25 års straffarbete. Han benådades 1964 och gav då ut sin viktigaste skrift "Milestones" där han förespråkar en islamistisk gudsstat. Dömd för högförräderi hängdes han 1966.

Qutb fråntogs inte

sin yttranderätt. Han missbrukade den. Hans syfte var att förinta den västliga civilisationen. Tror Ola Johansson på allvar att hans miljontals efterföljare är intresserade av dialog? LISBETH LINDEBORG Fil.dr. journalist
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag