DJURGRDARE. Vänsterledaren Lars Ohly har en Djurgårdströja med sitt eget namn på väggen. Foto: Sven-Erik Sjöberg
DJURGRDARE. Vänsterledaren Lars Ohly har en Djurgårdströja med sitt eget namn på väggen. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Ohly gör självmål

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det brukar heta att "Fotboll är inte en fråga om liv och död. Det är mycket allvarligare än så."
Lars Ohly lever onekligen upp till talesättet. När det gäller fotboll och hans Djurgården är kapitalism betydligt viktigare än de socialistiska idealen.
I går intervjuades Vänsterpartiets ledare (han som inte spelat mot Nacka Skoglund) i tidningen Metro. Ohly förklarade då:
"Jag håller hellre på Djurgården - som drivs med kapitalintressen i ett aktiebolag för att köpa och sälja spelare - i allsvenskan, än en medlemsförening som ligger i division två."

I vanliga fall
brukar Ohly prata om hur "löntagarna exploateras", gå till attack mot bemanningsföretag och kritisera hur människor förvandlas till handelsvara.
I den underhållningsbransch som elitfotbollen verkar i är spelare och tränare en handelsvara och en del av själva affärsidén. Man kan säga att vår ytterst medelmåttiga allsvenska fungerar som en underleverantör till rika europeiska storklubbar.
Krisar det för klubben ekonomiskt? Ja, då gäller det snabbt att hitta en villig köpare av en toppspelare på marknaden.
I den situationen befinner sig möjligen Helsingborg som nu leder allsvenskan. I fotbollförbundets senaste analys av elitklubbarnas ekonomi framgår att Helsingborg har en soliditet på blott sju procent och ett eget kapital på 2,9 miljoner kronor. Och klubbar utan pengar riskerar att mista sin elitlicens.

Det är en
tuff råkapitalistisk plan som Ohlys Djurgårdens Elitfotboll AB spelar på. Man må vinna matcherna men förlora i kassan och tvingas sälja sina nyckelspelare och vinstchanser.
Nu handlar det alltså om fotboll och då är socialisten Ohly plötsligt bekymrad över att spelarna tjänar för dåligt!
"Vi har sämre möjligheter än våra närmaste grannländer att betala bra löner till idrottsutövare på grund av skattereglerna. Det kanske är rimligt att de får särskilda villkor så att vi kan behålla en elit i Sverige."
Jo, han tycker så, Ohly. Partiledaren som annars vill göra världens högsta marginalskatter ännu högre, klämma åt de "rika", inklusive akademiker som har satsat på en lång och kvalificerad utbildning.

Fotbollförbundet rapporterar att den genomsnittliga spelarlönen i allsvenskan är 61 372 kronor i månaden. Djurgården var en av de klubbar som förra året hade de högsta lönerna. I topp låg mittfältaren Prince Ikpe Ekong med en årsinkomst på 3,5 miljoner kronor medan målvakten Pa Dembo Touray och anfallaren Johan Oremo tjänade 1,3 miljoner vardera, enligt Aftonbladets löneliga.
Lars Ohly vill ge miljonärer speciella skatterabatter. Bara de spelar fotboll.
Självmål kan göras på många sätt. Men Ohly håller på Djurgårdens Elitfotboll AB. Vilket alltså är mycket allvarligare än politik.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag