Ohållbart med Annie Lööf vid C-rodret

KATASTROFALT. Centerledaren Annie Lööfs beskrivning av läget för partiet matchades av sifforna i Demoskops väljarbarometer som kom i går. Där hamnar C utanför riksdagen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: Cornelia Nordström

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Centerpartiets dag i Almedalen slutade lika illa som den började.

I går morse lades nämligen Demoskops nya väljarbarometer till raden av opinionsundersökningar som placerar Centerpartiet under fyraprocentsspärren.

Talet vara en möjlighet för Annie Lööf att vända den usla trenden. Hon tog den inte.

Det ekonomiska seminariet var i och för sig riktigt lyckat. Lööf plockade fram Herr Professor Doktor Zimmerman, en tysk arbetsmarknadsforskare som berättade vad Sverige har att lära av den tyska reformeringen av arbetsmarknaden.


Vilket händelsevis var vad Centerns obligatoriska utspel handlade om: "en hållbar arbetslinje" inspirerad av tysk och dansk så kallad flexicurity. Men trots den tyska expertisen blev utspelet ganska fluffigt - ett "brett anslag med bred palett" som det heter på Lööfiska. Talet var skrivet på samma språk.

Lööf visar återigen att hon inte har gett upp kampen med Moderaternas Kent Persson om vem i svensk politik som kan haspla ur sig värst floskler.

Också bilden av henne som en tydlig och principfast liberal har avsevärt naggats i kanten sedan hon tillträdde. Minns Kina och vapenexporten. Fast större tydlighet hade antagligen inte vänt partiets ökenvandring i opinionen.


Gamla bondeförbundet är helt enkelt ingen bra mylla för liberala idéer. Centerns omsvängning i liberal riktning har således i praktiken inneburit att man måst byta väljarbas.

Det har inte fungerat.

De liberala storstadsväljarna föredrar Folkpartiet och Miljöpartiet. Bitter lön för mödan är i stället att C tappat mark på landsbygden, och hamnat i ett opinionsläge som Lööf själv beskriver som "katastrofalt".

Det taktiskt smarta för Centern - och alliansen - vore om partiet struntade i storstaden. Och utmanade sossarna på den gamla hemmaplanen.


För även om den demografiska trenden pekar mot städerna skulle C kunna skära en stor bit ur den landsbygdskaka som lär förbli stor länge till. Liberaler skulle inte ha mycket att hämta i partiet - men det skulle överleva.

Frågan är om en sådan taktisk reträtt alls är möjlig så länge flera av partiets topprofiler hyllar Thatcher och nyliberalen Ayn Rand. Kontrasten mot den konservativa men krympande lantbrukarbasen är närmast parodisk.

Från ungdomsförbundshåll har det talats om en sammanslagning med Folkpartiet, där gräsrötterna ses som betydligt mer frihetliga än partitoppen. Varför inte i stället en rockad, där man helt enkelt byter partieliter med varandra? Det känns ungefär lika realistiskt.


Under sitt tal pratade Annie Lööf pratade om vikten av hållbarhet. Centern med henne vid rodret känns dessvärre ohållbart.