Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Offren betalar för samhällets flathet

Polisens kriminaltekniker säkrar spår efter en skottlossning vid en pizzeria på Ystadsgatan vid Möllevångstorget i Malmö natten till söndagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) måste ta tag i ungdomsbrottsligheten.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 15-åring mördades på en pizzeria i Malmö och ytterligare en tonåring är livshotande skadad. Både offer och gärningsmän blir allt yngre – hur länge ska det dröja innan regeringen agerar?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Råheten är svår att greppa: Gärningsmännen sköt två tonårspojkar genom fönsterrutan på en pizzeria, där de satt och åt. Det hade varit en vanlig lördagskväll vid Möllevångtorget i Malmö tills larmet kom klockan 21.03. Nu är en 15-åring död, och hans vän kämpar för sitt liv på sjukhuset. De är de senaste offren i Sveriges svarta skjutningsstatistik.

När svenska forskare förra året jämförde det dödliga skjutvapenvåldet bland unga män i åldern 15-29 år i Sverige med 13 andra europeiska länder, såg de att Sverige var värst i ligan. Det är hela tio gånger vanligare att unga män mördas med skjutvapen här än i Tyskland.

Frågan är varför? Droghandeln, som brukar föras fram som en förklaring, finns bevisligen även i våra grannländer. Likaså vapnen. Men i Sverige har en kombination av för få poliser, låg uppklarningsprocent, utbrett utanförskap och politisk motvilja mot att ta tag i problemen med ungdomsbrottsligheten lett till att gängen har kunnat ta kontroll över hela bostadsområden. 

Både offer och förövare blir allt yngre. Unga killar står på kö för att gå med i gängen, och för varje gängkriminell som sys in fylls det, enligt rikspolischefen, på med 15 nya.

Unga grips på bar gärning – men släpps direkt

Det finns ingen motsättning mellan att se till att samhället reagerar resolut när unga begår brott, och att satsa på förebyggande åtgärder. Båda delar behövs. Ju fler unga som klarar skolan, desto mindre blir rekryteringsbasen för gängen. Men det är också ungdomar som blir utsatta för brott, och de unga brottsoffrens intressen måste värnas. 

Sedan ett par år tillbaka har praxis förändrats för att följa barnkonventionen, vilket innebär att unga under 18 år inte ska häktas annat än i yttersta undantagsfall. Erik Nord, polisområdeschef i Göteborg, beskriver i en krönika i GT hur denna nya praxis slår: ”Ungdomsbrottslingar kunde gripas på bar gärning och sedan släppas ut i princip omedelbart, innan de ens hunnit förhöras om brottet.”

Se över straffrabatter och påföljder

Det är helt orimligt. När det grövsta våldet kryper ned i åldrarna måste samhället reagera. De senaste åren har Sverige sett 16-17-åringar som utför beställningsmord. Samtidigt har personrånen - där både förövare och offer är minderåriga - ökat med 135 procent.

Det räcker inte att svenska politiker uttrycker bestörtning, chock och sorg. Det behöver tas ett helhetsgrepp kring frågan om minderåriga lagöverträdare. Det måste bli lättare att frihetsberöva unga. Straffrabatter och påföljder behöver ses över. Det kan inte vara socialtjänstens uppgift att hantera grovt kriminella 15-17-åringar; ansvaret för denna grupp borde ligga på Kriminalvården. Lagföringen måste snabbas på, helst i form av jourdomstolar för enkla ungdomsmål.

En 15-årig pojke har mördats. När är det nog?