Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Offra inte rättssäkerheten för ensamkommande, Lööf

VISA NYTT LEDARSKAP. Centern och Annie Lööf bör ge upp linjen om indirekt amnesti för ensamkommande. Den är inte rättssäker.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så länge Centern inte säger nej till regeringens förslag om att ge unga ensamkommande utan skyddsskäl uppehållstillstånd bör Annie Lööf undvika ordet rättssäkerhet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I slutet av november 2016 hade regeringen totat ihop ett lagförslag om rätt till gymnasiestudier för ensamkommande unga som saknar skyddsskäl. 

De tunga domstolarna var kritiska till snart sagt varje bokstav i förslaget. Asylsökande som vill få uppehållstillstånd av flyktingskäl måste ha skyddsbehov. Men här handlade det om att ge ensamkommande - till stor del äldre pojkar och yngre män med rötter i Afghanistan - möjlighet att stanna i Sverige trots att skyddsbehovet inte fanns. Enda haken var att man måste göra sin identitet sannolik.

Det olyckliga förslaget gick igenom i riksdagen. De rödgröna fick direkt stöd av Centern. KD la ner sina röster. 

Elevernas öde i lärarnas händer

Lagen som började gälla i somras har gjort lärarna till en sorts amatörmigrationsdomstol. Intygar de att eleverna studerar och klarar sig blir det förlängning av uppehållstillståndet. 

Studielagen är bara tillfällig. Regeringen skickade ut ett utkast till ny lag i slutet av januari. Domstolarna var om möjligt ännu syrligare i denna svarsomgång. 

"Den korta remisstiden i kombination med lagförslagens komplexitet har gjort att det inte varit möjligt att helt förstå lagförslagen och dess konsekvenser", skrev Kammarrätten i Stockholm. Nu som då.

Krävs inte ens sannolik identitet

Men faktum är att detta förslag är ännu stolligare än den lag som redan finns. Om förslaget går igenom behöver de unga som går på gymnasiet, eller säger sig vilja göra det, inte behöva göra sin identitet sannolik. Och studierna behöver bara vara på deltid om den sökande jobbar lite.

Hur reagerar Centern? Partiet skriver följande på twitter: "”Regeringen har lyssnat på oss”. Säger sig i grunden vara positivt, men vill vänta med att sätta ner foten.

Självfallet står det Centerpartiet fritt att rösta för det ett av de mest godtyckliga lagförslag som skådats. Ett förslag som uppmuntrar, och premierar, lögn före sanning i migrationsprocessen. 

Lööf vill minska ebo

Om C går på de rödgrönas linje bör Annie Lööf framgent inte ta ordet rättsäkerhet i sin mun. Men på DN Debatt skriver hon just om att "asylprocessen måste genomsyras av rättssäkerhet och tydlighet", samtidigt som hon presenterar en egen hipp-som-happ-hantering.

Personer som bedöms ha små möjligheter att få uppehållstillstånd ska inte få orda eget boende - ebo - utan placeras på offentliga institutioner, om C får råda.

Att begränsa ebo är rimligt. Men att införa en förprövning till asylprövningen innebär bara att handläggningstiderna blir ännu längre. Och riskerna för mannamån ökar.

Visst handlar regeringens lagförslag om en utsatt grupp. Men Annie Lööf måste bestämma sig: Antingen satsar hon på rättssäkerhet eller ställer hon sig och gör handhjärtan med Gustav Fridolin.


Läs också: Fel att ge amnesti åt ensamkommande, Löfven 

MP dikterar åter migrationspolitiken