Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ödesval? Nej, S tar inte ens EU-valet på allvar

Partiordförande Stefan Löfven samt toppkandidaten Heléne Fritzon presenterar Socialdemokraternas valmanifest inför valet till Europaparlamentet. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas EU-toppkandidat Heléne Fritzon var tidigare migrationsminister i den rödgröna regeringen. Det är svårt att inte se ett samband mellan petningen från regeringen och utnämningen av Fritzon till partiets förstanamn. Foto: NAINA HELEN JÅMA/ TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-flaggan Foto: TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna kallar EU-valet för ett ödesval. Men i handling visar partiet att det tar lätt på saken.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sällan har den ödesmättade retoriken skruvats upp så mycket som under Socialdemokraternas EU-valkampanj. Valet är en folkomröstning om högerextremismens framfart, trummade Stefan Löfven återigen in när partiet presenterade sin valplattform på onsdagen. Valet står mellan demokrati och jämlikhet, å ena sidan, och växande klyftor och extremism, å den andra, förklarade Löfven.

Jaha, så vilka svenska partier går till val på ”växande klyftor och extremism”, menar Löfven? Sanningen är att S-retoriken har tappat all markkontakt. Den tjänar helt andra syften, som att mobilisera väljare, förstärka den nya konfliktlinjen i svensk politik och att dölja den egna sakpolitiska tomheten i EU-frågor.

Här är fyra tecken på att Socialdemokraterna inte tar EU-valet på något större allvar:

Toppkandidaten. Helén Fritzon blev kortvarig i rollen som migrationsminister och har knappt gjort något avtryck alls som förstanamn för Sveriges största parti i EU-valrörelsen. Om S verkligen trodde på den egna retoriken om ett ödesval skulle partiet ha toppat sin lista med en politisk tungviktare med gedigna EU-kunskaper. Nu ser det i stället ut som att partiet har använt EU-listan för att erbjuda en reträttpost till en trotjänare som inte platsade i regeringen.

Löskokta förslag. I elfte timmen har partiet kastat in lite tuffa förslag mot brottsligheten i sitt valmanifest. En punkt heter ”Stoppa tiggeriet”. Men om S vill stoppa tiggeriet kan väl partiet börja med att ta tag i saken här hemma i Sverige i stället för att gömma sig bakom EU-flaggan? S kräver också att brottslingar ska avtjäna sina straff i hemlandet. Men sådan EU-lagstiftning finns redan på plats, tack och lov. Om regeringen är missnöjd med hur Kriminalvården sköter den uppgiften - borde man väl kräva bättring snarare än att skylla på Bryssel?

Flyktingpolitiken. Socialdemokraterna låtsas som att frågan om en tvingande fördelning av flyktingar mellan EU:s länder är högst levande fastän den är stendöd. Om Socialdemokraterna var seriösa i sin EU-politik skulle de i stället diskutera vad Sveriges plan B ska vara; vill S exempelvis att Sverige ska ingå i en koalition av ”villiga mottagarländer” eller inte?

Den sociala pelaren. När de europeiska socialdemokraterna (PES) presenterade sitt valmanifest tidigare i våras innehöll det krav på skäliga lägstalöner och en tvingande social pelare på EU-nivå. Det är så det brukar låta från vänsterhåll på EU-nivå; marknadskrafterna måste tämjas av social lagstiftning. 

De svenska socialdemokraterna, däremot, vill både äta kakan och ha den kvar. De säger nej till EU-skatter och EU-lagstiftning på det sociala området. Sådant bestämmer vi bäst här hemma. Men i nästa andetag är problemet med Europas många hemmafruar en prioriterad fråga i EU-kampanjen. S vill dessutom ha ett socialt protokoll inskrivet i EU:s fördrag. Hur ska S ha det egentligen? 

Kanske kan EU-valet trots allt visa sig bli ett ödesval - för de svenska socialdemokraterna.

 

Läs också: Europa ska inte ha något presidentval