Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ödesval när Polen väljer ”Ungern” eller demokrati

Regeringspartiet Lag och rättvisa lovar att skydda polska familjer från feminister, HBTQ-aktivister och (muslimska) flyktingar. Bilden är från en pride-parad i polska staden Plock i augusti i år.Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Partiledare Jaroslaw Kaczynski höll tal under Lag och rättvisas partikongress. Partiet ser ut att vinna söndagens parlamentsval i Polen.Foto: PIOTR POLAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Söndagens val i Polen är det viktigaste sedan kommunismens fall. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sedan 2015 har Jaroslaw Kaczynski stärkt det politiska inflytandet över domstolarna och gjort polsk public service till regeringens lojala hejaklack. EU har inlett ett artikel sju-förfarande, som kan leda till att Polen förlorar sin rösträtt i ministerrådet, på grund av att regeringen gröpt ur rättsstaten. Ändå leder det konservativa och nationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) stort i alla opinionsmätningar

Det finns två förklaringar till det: Välfärdssatsningar och en identitetspolitik riktad till majoritetsbefolkningen. Lag och rättvisa lovade generösa barnbidrag, och den längsta högkonjunkturen i Polens historia gjorde det möjligt att infria löftena. För en stor familj motsvarar det nya barnbidraget en månadslön till. 

Det handlade inte bara om att fördela resurser utan om att ”fördela värdighet” till dem som blivit akterseglade efter murens fall, som en av Kaczynskis närmsta medarbetare uttryckte det. 

Lag och rättvisa ser HBTQ-rättigheter som ett hot

Efter Polens förvandling från kommunism till liberal demokrati fanns en känsla av att landet var på väg att bli en karbonkopia av västländerna. Därmed hotades polska traditioner. Det är runt denna rädsla som PIS har byggt sin kampanj. Partiet lovar att skydda polska familjer från feminister, HBTQ-aktivister och (muslimska) flyktingar. Tidigare var det flyktingströmmarna som målades upp som det stora hotet, nu är det homosexuellas rättigheter som är huvudfienden:

”Vägen från partnerskap via homoäktenskap till adoptioner kommer oppositionen säkerligen att ta. De kommer att ta den vägen för att förstöra vår kultur”, säger Kaczynski i Financial Times

Med stöd från kyrkan är PIS ohotat i rollen som största parti. Men det kanske inte räcker.

Allt kommer att hänga på valdeltagandet. Ett lågt valdeltagande gynnar PIS. Med egen majoritet i sejmen skulle Jaroslaw Kaczynskis auktoritära projekt kunna fortskrida. Redan 2011 sa deklarerade han sin övertygelse om att ”den dagen ska komma när vi har Budapest i Warszawa” – det vill säga, när Polen har följt Victor Orbáns Ungern i spåren. 

Polska valet kan överraska

Valet till sejmen kan komma att överraska. Oppositionen har samlat sig, exempelvis har tre vänsterpartier som inte nådde spärren i förra valet gått ihop i Förenade vänstern (Lewica) som nu väntas få omkring 14 procent. Om Lag och rättvisa inte får egen majoritet kan Polen komma att styras av en blocköverskridande koalition mellan mittenpartierna i Medborgarkoalitionen, vänstern Lewica och agrara Polska koalitionen. 

Det vore sannolikt inte en särskilt stabil regering – men skulle kunna vända utvecklingen mot en illiberal demokrati. För EU vore det mycket välkommet med en ny regering i Warszawa, i synnerhet om det betyder att Polen och Ungern inte längre håller varandra om ryggen när kommissionen kritiserar bristande rättssäkerhet.

Detta val är det viktigaste sedan Polen kastade av kommunismens ok för 30 år sedan.