Sopåkare i protest utanför Reno Nordens lokaler i Älvsjö. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sopåkare i protest utanför Reno Nordens lokaler i Älvsjö. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Också machomän måste tåla oönskad förändring

Publicerad

Måtte arbetsgivarna låta kvasten gå över de vilt strejkande sopgubbarna i Stockholm. Makten att orsaka stank och råttproblem ska inte vara ett privilegieskydd. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ingen vill få sänkt lön, det är en självklarhet. Men ibland är det bara att tugga i sig som anställd. Tar arbetsgivaren bort nattarbetet är det klart att skifttillägget försvinner. Till exempel.

I Stockholm strejkar sopgubbar nu vilt eftersom deras arbete ska läggas om 1 oktober. Dagens prestationslön tas bort, körturerna ritas om så att en och samma sopbil ska ta allt skräp i ett område - i dag kan det komma tre olika.

Det kostar miljöutsläpp och arbetstid i onödan, framhöll Stockholms stad när man presenterade förändringen. Man förklarade att övergången är noga planerad, men att det kan bli "vissa störningar" under en övergångsperiod när sophämtarna ska köra in sig på nya områden.

I själva verket går planeringen si och så. Bland annat för att många sopgubbar hos entreprenören Reno Norden vägrar lämna i från sig nycklarna till soprum. De talar om sin "nyckelkompetens". Det är en roligt bokstavlig tolkning av begreppet. Men samtidigt ren idioti. 

Nycklarna och koderna tillhör fastighetsägarna, som lånat ut dem. Om sopgubbarna har upprättat ett system som gör det omöjligt för arbetsgivaren eller Stockholm vatten att inventera soprummen är det att betrakta som sabotage.

Sopförare tjänar 10 000 kronor mer än bussförare

Reno Norden hävdar att de strejkande tjänar 40 000 - 45 000 kronor i månaden med en veckoarbetstid på strax under 30 timmar. De vilt strejkandes talesman Peter Börjesson talar om 35 000 kronor i snitt, då räknas också de gubbar som har små distrikt med.

Det är inte illa betalt för ett relativt enkelt arbete. En bussförare tjänar i snitt strax över 26 000 kronor. Och hen har betydligt mer värdefull last.

Sophämtarnas lönenivå avspeglar, som så många andras, forna tider. En gång var arbetet enormt fysiskt slitsamt. Man bar tunnor med stinkande skit och hivade upp dem manuellt på vagnar. Nu rullar kärlen på hjul och det finns lastredskap. 

Sommarpaus i hamnkonflikten i Göteborg

Det samma gäller hamnarbetarna. I containerhamnen i Göteborg delade företaget APM Terminals på fredagen ut de första uppsägningarna till varslade anställda, som strejkade fyra dagar i fjol och en i januari. Det har varit övertids- och nyanställningsblockad. Företaget har kontrat med lockout mellan 16 och 07 under försommaren. Medlingsförsöken har hittills inte lett någonvart.

Där handlar den mer än årslånga konflikten formellt om att Hamnarbetarförbundet vill ha eget kollektivavtal. I praktiken handlar det om att skydda löner om 43 000 kronor i månaden för 36-timmars vecka.

Den gemensamma nämnaren för sophämtarna och hamnarbetarna är den självsvåldiga machokulturen, stärkt av höga löner baserade på fysiska svårigheter som inte längre finns. 

Än är arbetsgivarnas rimliga lösning att sätta hårt mot hårt. Men den kaxiga kampen för gamla privilegier kommer att påskynda automatiseringen.  Så sopar sopgubbarna bort sig själva. Och ordet nyckelkompetens återfår sin rent bildliga betydelse. 

 

Läs också:

Kvinnor måste lära sig att kräva högre lön  

MALIN SIWE: Piloterna svävar för högt i det blå 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag