Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

ÖB måste sluta prata i nattmössan

Ryska försvaret är välinformerat om vårt försvars allvarliga problem. Till vänster: Försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén. Till höger: Vladimir Putin. Foto: Försvarsmakten och EPA/TT

Ledande svenska militärer gör oväntade uttalanden. Det är en spegelbild av vår försvarskris.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den tidigare överbefälhavaren Sverker Göranson - som nu har sålt sig till Saab – gav upphov till begreppet enveckasförsvaret. Sverige skulle bara klara av ett begränsat anfall under en vecka.

Det var för många politiker en smått chockartad verklighetsbeskrivning, men ändå högst realistisk. För detta uttalande utrustades sedan Göranson med politiska överrockar från både höger till vänster. Dessutom hade ju Göranson också varnat för att han riskerade att tvinga lägga ned marinen i brist på tillräckliga försvarsanslag.

Inför de så kallade Markstridsdagar i början av februari i år kunde Expressen avslöja arméchefen Anders Brännströms varningsord:

"Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år. För oss inom armén gäller att med all kraft vi kan uppbringa genomföra det som framgår av de politiska besluten."

 

Arméchefen ville uppenbarligen inskärpa allvaret i den situation Sverige befinner sig i efter Rysslands pågående upprustning, kriget i Ukraina och Putins storhetsvansinne. Men ledande militärers skarpa uttalanden är också ett uttryck för den frustration de upplever när man jobbar inom ett anorektiskt svenskt försvar.

Det finns en officersklyscha om att man alltid ”ska gilla läget”. Men de gör det inte längre.

Och nu har nuvarande ÖB Micael Bydén ryckt ut till fronten. I en TT-intervju vill han dementera enveckasförsvaret och slå ett slag för en nostalgisk soldatmoral:

”Om vi av någon anledning skulle stå ensam som land så lovar jag att vi kommer att göra allt vi kan ned till sista man eller kvinna som står med vapen i hand.”

Bydén försöker prata upp försvarsförmågan.

 

Men precis som marknaderna genomskådar varje finansministers patetiska försök att prata bort ett skenande budgetunderskott, är Kreml och den ryska försvarsmakten extremt välinformerade om vårt försvars allvarliga problem. Ja, ned till minsta försenade reservdel som får Gripen-planen att stå kvar på marken.

ÖB har i sin budgetönskelista till finansministern varnat för att det under perioden 2016-2020 fattas 5 miljarder kronor. Den överreklamerade försvarsuppgörelsen från i maj förra året har redan kollapsat.

Fredrik Reinfeldt degraderade Sveriges försvar till ”ett särintresse” bland alla andra. Omdömeslöst och fullständigt ansvarslöst av landets tidigare statsminister.

Stefan Löfven måste reparera tidigare regeringars misstag och se till att finansminister Magdalena Andersson i vårbudgeten tillskjuter mer pengar till försvaret.

Och ÖB Bydén måste sluta prata i nattmössan ”om sista man eller kvinna som står med vapen i hand”. Som om vi befann oss på ett gammalt slagfält vid Poltava 1709.

Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist måste i stället som sista män vinna slaget mot finansdepartementet.

 

Läs också:

Vi behöver fler snutar och militärer

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!