Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det nya testhaveriet är rent bedrövligt

I vårt grannland Danmark genomfördes 454 301 tester under den senaste uppmätta veckan (vecka 44).
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är illa att Sverige inte heller under den andra smittvågen har lyckats växla upp testverksamheten tillräckligt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter vårens testhaveri skulle problemet vara löst denna höst. Men i många delar av landet har testverksamheten redan slagit i taket. Inte mindre än sju av landets 21 regioner har nått maxkapacitet för provtagningen. 

I Stockholm är det rena huggsexan om provtagningarna, som om det gällde attraktiva konsertbiljetter. Bokningen av hemtester öppnar kl 11 varje vardag och stänger så fort de bokningsbara tiderna är slut. 

Som Expressens granskning visar innebär det att många måste vänta så länge på provsvar att det inte längre är smittsamma när beskedet kommer. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning smittar nämligen inte personer med covid-19 efter sju dygn vid ett normalt tillfrisknande. 

Detta nya testhaveri är bedrövligt. Att människor snabbt får reda på om de bär på det potentiellt dödliga viruset eller bara en vanlig förkylning är helt centralt för att bromsa smittspridningen. Man kan förstås hoppas att varenda person med milda förkylningssymptom isolerar sig fullt ut ändå – och alla som har varit i nära kontakt med dessa i sin tur, men det fungerar uppenbarligen inte så i praktiken. 

Att en rad politiker på sistone – Stefan Löfven, Ulf Kristersson, Annie Lööf och Lena Hallengren – har valt att sätta sig själva i karantän utan några egna symptom är en viktig signal till allmänheten. Men det ersätter inte behovet av en snabb och lättillgänglig provtagning.

I vårt grannland Danmark genomfördes 454 301 tester under den senaste uppmätta veckan (vecka 44). Med tanke på att Sveriges befolkning är ungefär dubbelt så stor skulle det motsvara närmare en miljon provtagningar per vecka här. Det kan jämföras med det verkliga utfallet på drygt 190 000 tester.

Danmark har ända sedan i våras varit ett europeiskt föredöme när det gäller testverksamheten. Medan ansvaret skyfflades fram och tillbaka mellan staten och regionerna i Sverige beslutade Danmark redan i slutet av mars att upprätta ett nationellt testcenter

Men det är inte det enda framgångsexemplet. Tyskland har tvärtom byggt sin teststrategi nedifrån och upp. 90 procent av provtagningarna utförs av privata laboratorier som garanteras en statlig ersättning. Därutöver finns det helprivata alternativ på flygplatser och online. 

Folkhälsomyndigheten manar nu på regionerna att utöka testkapaciteten. Det är centralt. Dessa har visserligen växlat upp kapaciteten rejält jämfört med i våras, men det räcker inte. Att region Stockholm återigen underpresterar är anmärkningsvärt med tanke på hur mycket Moderaterna nationellt inskärper vikten av ett fungerande testsystem. 

Men frågan är vilket ansvar FHM självt bär för att regionerna har underskattat behovet av provtagningar. Myndigheten har konsekvent tonat ner faran för en andra våg. 

Även regeringen har agerat sent. Först i slutet av oktober meddelade regeringen att man i en extra ändringsbudget avsatt ytterligare 3 miljarder kronor för att möta behovet av en storskalig testning för covid-19. Socialminister Lena Hallengren (S) kallade i veckan till ett krismöte om testkaoset, som ska hållas – nästa onsdag.

Att Sverige återigen har tappat greppet om sin strategi är illavarslande.