Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya Moderaterna har redan blivit gamla

Minskat stöd. Stödet för Fredrik Reinfeldt och Moderaterna backar i senaste väljarundersökningen från Demoskop. Partiet får 23,4 procent mot 25,6 procent en månad tidigare. Foto: Robban Andersson
Foto: Robban Andersson

"Vi måste prata mer om hur vi vill få fram nya jobb, det tror jag är en fråga som många människor funderar på just nu", sade Moderaternas partisekreterare, Kent Persson, i gårdagens Expressen. Han kommenterade Demoskops partisympatiundersökning där Moderaterna backar från 25,6 procent i november till 23,4 procent i december.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är svårt att tro att läsarna gnuggade händerna av förtjusning över Perssons löfte. Moderaterna har pratat jobb i snart åtta år. Oavsett hur viktigt ämnet är - och det är det ju - lär det krävas mer än ytterligare prat för att väljarna ska komma springande tillbaka.

Kent Persson lovar också att Moderaterna ska "driva vikten av ordning och reda i ekonomin". Det är inte heller någon kioskvältare, utan diskonterat; väljarna vet redan att ordning och reda är av vikt. Och Sveriges ekonomi har blivit så lovordad i så många år, och vi har klarat den ekonomiska krisen så väl, att människor knappast går och oroar sig över att någon regering ska tömma kassakistan - oavsett om statsministern heter Reinfeldt eller Löfven.

Anders Borg har på sätt och vis segrat ihjäl sig i grenen ordning och reda.

Något som definitivt engagerar väljarna är välfärden. Skola-vård-omsorg, skola-vård-omsorg. Och nu senast, förstås: skola. Demoskops undersökningsperiod sträcker sig från den 26 november till den 4 december. Pisa-rapporten kom den 4 december. Den har alltså knappt gjort avtryck i Demoskops siffror. Men hade den det, hade Moderaterna knappast gynnats.

I våras höll statsminister Fredrik Reinfeldt presskonferens i Rosenbad, apropå hoten mot två tränare i Djurgården. "Jag står här för att jag älskar fotboll och idrott", sade Reinfeldt. Men dagen då nyheten kom om svenskt utbildningsväsendes totala genomklappning, blev det ingen presskonferens. Det var definitivt en missad chans att understryka gravallvaret i situationen, att visa ledarskap. Ur imageperspektiv var det en missad chans för partiledare Reinfeldt att visa att Moderaterna är engagerade i välfärdsfrågor.

Men det här var förstås Folkpartiets och kollegan Jan Björklunds dag. Kanske ville Reinfeldt inte stjäla strålkastarljuset. Eller så ville han inte förknippas med fritt-fall-Pisa. En tredje möjlighet är att han inte hade något säga. Moderaterna av i dag är inget skolparti. Skolpolitiken har, liksom välfärdspolitiken överlag, karakteriserats av oordnad reträtt. Allting fungerar bra, tycker M, tills medier eller rapporter avslöjar att det inte gör det. Riskkapitalister är kanon! Nej, hoppsan, de borde nog kanske stoppas lite grann.

Per Schlingmann brukade säga att Moderaterna är ett lyssnande parti som följer väljarnas önskemål i spåren. Men när välfärdens varningslampor blinkar vill människor ha politiker som leder, med engagemang och idéer.

Moderaterna kan möjligen glädja sig åt att huvudmotståndarna Socialdemokraterna inte heller har mycket att komma med (de fick 33,1 procent i mätningen). De stora förlorarna i denna kreativa öken är folket.