Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya landslagströjan - självmål av fotbollsdamerna

Damlandslagets kapten Lotta Schelin har valt att ha Gudrun Schyman i ryggen. Foto: JOHANNA LUNDBERG

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det måste stå illa till med girlpowern i fotbollslandslaget. Annars skulle väl spelarna ha protesterat mot tröjtramset som Fotbollförbundet och Adidas tänkt ut under påverkan av solsting eller en seans med Gudrun Schyman.

Just nu spelas Algarve Cup. Där ska våra svenska damer inte ståta i sin vanliga strikta landslagströja. De lanserar en ny, som finns att köpa för 745 kronor för fans från 8 mars.

På den nya tröjan har kvinnorna berövats sina namn. Reducerats till nummer. I stället finns citat från andra kvinnor på ryggen. 

Varför då? För att "inspirera och motivera andra kvinnor att ta plats", skriver Fotbollförbundet. 

Gratisreklam för Fi

Kapten Lotta Schelin blir en namnlös 8 med texten "Se aldrig ner på någon om det inte är för att hjälpa henne upp @gudschy". Se där fick Fi lite gratisreklam och adressen till Fi-ledarens twitterkonto.

Nummer 5 deklarerar att "The future is Female @anaginas". Nilla Fischers citat tillskrivs Gina Dirawi. Lite hippare än Hillary Clinton som också använt orden. 

Nummer 1 uppmanar av egen kraft "Våga vara bäst". Men inte får målvakten Hedvig Lindahl sitt namn för det.

Fotbollförbundet tänker fel om man tror att man peppar flickor, tjejer och kvinnor genom att anonymisera dem. Det är raka motsatsen till att ta plats. Dessutom är flickor knappast i specialbehov av uppryckning, de är bättre än pojkarna i skolan och fler i högre studier. 

Är det några som skulle eggas är de alla pojkar som inte förmår bruka allvar, varken med den viktiga skolan eller med idrottsträningen. 

Handlar damtröjorna om att ingjuta självförtroende i landslaget så är det inte akut. Pia Sundhagens trupp tog OS-silver i fjol. Damerna krigade sig till brons i EM 2013 och även i VM 2011.

Fotbollsherrarna har däremot en dyster närtidshistoria. Senaste triumfen var när de grävde brons i USA 1994.

Fotbollförbundet har ändå inte drivit någon peppande tröjkampanj för pojkar och män. Herrlandslaget tillåts vara på allvar, männen får behålla sina namn och sin plats. De får ha sin uniform i fred.

Stoppa åsiktsknappar på yrkeskläder

Yrkesklädsel fyller en viktig funktion. Den visar att man lägger sitt ego och sina åsikter åt sidan. Att man lägger allt krut på att lösa sin uppgift. I landslagströjan eller sjukvårdsrocken.

Därför var det klokt av ledningen vid Skånes unversitetssjukhus att säga stopp när personal ville bära knappar med texten "Vårdpersonal mot rasism" under Jimmie Åkessons besök i valrörelsen 2014. 

Därför ska inte medborgare behöva möta poliser med knappen "Jag stödjer Peter Springare " på uniformsjackan. 

På ledig tid får alla lirare styra ut sig och säga som de vill. Men i tjänsten ska det vara klart att uppdraget står i fokus och att medborgarna kan lita på rättvis behandling. Oavsett vilka budskapsknappar de bär själva. 

 

Följ Expressen ledare på Facebook för fler ledare och krönikor 

Läs också: Inga knappar i vården

Läs även: Fi är inte vad kvinnor behöver