Det vore vackert om riksdagsmajoriteten lät bli att gömma sig bakom barnen och toge vuxenansvaret att stå för välfärdsvalen själva. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCKDet vore vackert om riksdagsmajoriteten lät bli att gömma sig bakom barnen och toge vuxenansvaret att stå för välfärdsvalen själva. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Det vore vackert om riksdagsmajoriteten lät bli att gömma sig bakom barnen och toge vuxenansvaret att stå för välfärdsvalen själva. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Barn- och ungdomsminister Åsa Regnér, S, har drivit frågan att barnkonventionen ska bli lag. Foto: YLWA YNGVESSONBarn- och ungdomsminister Åsa Regnér, S, har drivit frågan att barnkonventionen ska bli lag. Foto: YLWA YNGVESSON
Barn- och ungdomsminister Åsa Regnér, S, har drivit frågan att barnkonventionen ska bli lag. Foto: YLWA YNGVESSON

Politikerna ska inte gömma sig bakom barn

Publicerad

FN:s barnkonvention är nu ett steg närmre att bli svensk lag. Det är illa. För resultatet blir antingen nya skatteutgifter eller utbredd besvikelse.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Många vuxna är tyvärr inte större än att de gömmer sig bakom barn för att få som de vill. Malmö kommuns rödgröna styre, stött av V och Fi, gillar uppenbarligen inte lagstiftningen som reglerar invandringen. Man ger försörjningsstöd  till personer som fått avslag på asylansökningar.

"Vi visar att vi tar barnkonventionen på allvar", sa ansvariga kommunalrådet Carina Nilsson (S) till TT år 2014 när beslutet togs.

Ännu är barnkonventionen, med fluffiga formuleringar fria för tolkning, en bunt papper som debattörer drar fram för att få fram resurser till sitt favoritområde. Men från år 2020 ska den bli lag, om regeringen får som den vill. 

Förslaget ska visserligen analyseras av Lagrådet först, men varken regeringen, C, FP, KD eller V lär bry sig om de lagklokas eventuella invändningar. Lagstiftarna är märkligt lomhörda när Lagrådet kommer med kritik.

Alla partier - utom M och SD - har sedan flera år bestämt sig för att barnen mår bättre om konventionen blir lag. Oklart varför. Men i barnkonventionen står förstås på flera ställen att "vid åtgärder som gäller barn ska barnets bästa komma i främsta rummet". 

Fast vad betyder det i praktiken - barnens bästa? Ingen vet. Det finns inga förarbeten till konventionen, det finns ingen praxis och det finns ingen överdomstol som avgör. 

Konventionen används för att rättfärdiga barnaga

De länder där aga är en vanlig del av uppfostran avvisar invändningar med att konventionen säkerställer föräldrars ansvar och rätt att ge barnet lämplig ledning och råd. I de flesta länder innefattar det daskar, slag eller kastade tofflor.

Svenska domstolar kommer inte att sätta sig över förbudet mot barnaga med hänvisning till hur konventionen tolkas i andra länder. Men hur ska de ställa sig när familjer med tillfälliga boenden vägrar flytta när kontraktet går ut med hänvisning till barnen? Eller när fattiga föräldrar boende på olika orter vill ha biljettpengar för att barnen ska kunna träffa båda? Eller när en förälder kräver familjeåterförening? 

Barnperspektiv beaktas redan

Organisationerna som drivit barnen framför sig antar att besluten enligt den nya lagen kommer att bli att barnfamiljer alltid får bo kvar där de vill, att respengar beviljas och familjer återförenas. Baaarnen främst, liksom. Kanske det blir så, och då kommer andra invånare att tycka att resurserna behövs bättre i sjukvården och äldreomsorgen och att det är politikernas sak att prioritera - inte domstolarnas.

Mer troligt är att domstolarna gör samma avgöranden som nu, de ska ta hänsyn till barnperspektiv. I så fall blir konventionsanhängarna rejält besvikna. 

Även om det är att hoppas för mycket: Det vore vackert om riksdagsmajoriteten lät bli att gömma sig bakom barnen och toge vuxenansvaret att stå för välfärdsvalen själva. 

Låt konventionen förbli en konvention, en ledstjärna men ingen lag.

 

Läs också: 

Regeringen får inte vara barnslig 

Johannes Forssberg: Barnkonventionen bör inte göras till lag 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag