Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya asylregler är tuffa men nödvändiga

Flyktingar tvingas sova utomhus i Malmö i novemberkylan.Foto: Fritz Schibli

Höstens flyktingkris visar att Sverige inte kan bedriva en egen linje i migrationspolitiken.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I dag röstar riksdagen om lagförslaget till nya asylregler. De stora förändringarna är att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli regel och att möjligheten till anhöriginvandring begränsas.

In i det sista har dock organisationer som Röda korset och Svenska kyrkan kampanjat mot lagen. I sin kritik har de flera poänger.

För visst finns en uppenbar risk att tillfälliga uppehållstillstånd försvårar etableringen i Sverige. Och visst kan hårdare regler för familjeåterförening vara ett hinder mot framgångsrik integration.

 

Men för att bedöma lagens effekter på integrationen räcker det inte med att granska de enskilda regelförändringarna. Fjolårets kraftiga flyktingvåg med över 160 000 asylsökande till Sverige har satt myndigheter och kommuner under enorm press. Bara till det första samtalet hos Migrationsverket - själva starten på asylutredningen - är väntetiden nu uppemot ett år.

Köerna växer också snabbt till SFI-kurserna samtidigt som socialtjänster över hela landet larmar om att de inte klarar av sitt uppdrag. Till det ska läggas den allt värre bostadsbristen. Redan innan höstens flyktingkris satt närmare tiotusen flyktingar med uppehållstillstånd fast på förläggningar i väntan på permanent bostad.

Detta är de stora hoten mot integrationen. Hur ska den kunna lyckas när Sverige inte kan erbjuda bostäder eller språkundervisning på flera år?

 

Dessa svårlösta problem är förklaringen till att asylreglerna nu skärps. Målet är inte att hindra människor från att återförenas med sina familjer. Lagen är bara ett medel för att minska asyltrycket mot Sverige och i förlängningen få en jämnare fördelning inom EU.

Sverige ska aldrig mer hamna i samma situation som i höstas, har Stefan Löfven förklarat. Det är en nyttig påminnelse, många debattörer tycks ha glömt att Migrationsverket så sent som i november inte ens kunde ge tak över huvudet åt alla asylsökande.

Men med tanke på statsministerns tvärsäkra uttalande är det samtidigt märkligt att den nya lagen bara ska vara temporär. Vad är det som får regeringen att tro att Sverige utan problem kan återgå till mer generösa regler om tre år?

 

Frågan är dock om lagen verkligen blir tillfällig. På måndagen förklarade Moderaterna att man vill göra lagen permanent om man vinner nästa val. Och liknande tankegångar finns säkert inom Socialdemokraterna. LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har redan tidigare sagt att han inte tror att det finns någon väg tillbaka till den gamla flyktingpolitiken.

Om lagen görs permanent finns också en chans att korrigera dess största brist. Den nya regeln om att den som har jobb snabbt ska kunna få permanent uppehållstillstånd lär leda till omfattande försäljning av falska anställningskontrakt. Det är varken rättvist eller hållbart.

 

Läs också:

Tappa inte krisinsikten i svensk flyktingpolitik

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.