Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

Nu spretar det mer
och mer Folkpartiet

Publicerad

130318

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Igår presenterades förslaget till nytt partiprogram för Folkpartiet – ”Frihet i globaliseringens tid”. Kontrasten till lanseringen av Centerpartiets förslag tidigare i vintras kunde knappast vara större. Där Centerpartiets programgrupp uttryckligen ville väcka debatt och känslor – och gjorde det med besked – håller sig Folkpartiets förslag till i en tryggare socialliberal mittfåra, långt från månggifte. Följaktligen tycks heller ingen riktigt vare sig jubla eller bua åt förslaget.

Tonvikten bland de förslag programgruppen valde att lyfta fram på DN Debatt i går ligger på det tema som Lars Leijonborg skrev en hel bok om redan inför valet 2006: Hur ska Sverige klara sig i den globala konkurrensen?

Svaret klingar klassisk socialliberalism: å ena sidan förbättrade villkor för företagen, å andra sidan välfärd på lika villkor – möjligen med en liten övervikt på det förra. Folkpartiet lyfter fram såväl behovet av reformerad arbetsrätt som slopad värnskatt för att öka konkurrenskraften. Man identifierar också korrekt de höga ingångslönerna som ett problem för att få in fler unga och utrikes födda på arbetsmarknaden.

Att Folkpartiet anno 2013 vare sig väcker starka känslor eller medieuppmärksamhet handlar säkert till stor del om partiets läge i opinionsmätningarna. Dagens opinionsstöd på omkring 6 procent är visserligen knappt hälften av jubelsiffrorna 2002, men marginalen ner till fyraprocentsspärren tycks ändå betryggande.

Till skillnad från olycksbröderna Centerpartiet och Kristdemokraterna har Folkpartiet i skolfrågan länge haft en lyckad profilfråga. Men frågan är hur länge till den kan vara en valvinnare. För inne på sitt sjunde år som skolminister fungerar Jan Björklunds taktik att skylla problem på den socialdemokratiska flumskolan allt sämre. Visst tar det tid att vända skolutvecklingen, men något måste väl ändå vara Björklunds ansvar numera? Enligt flera mätningar har nu Socialdemokraterna högre förtroende än Folkpartiet i skolfrågor och Moderaternas utspel visar att de är fast beslutna att göra också skolfrågan till sin.

Folkpartiet behöver ett nytt politiskt projekt för att inte riskera att göra de borgerliga kamraterna sällskap i dansen kring fyraprocentsspärren.

De signaler partier skickar ut är dock spretiga. Utnämningen av Maria Arnholm som jämställdhetsminister och öppningen för en tredje pappamånad signalerar en återgång till socialliberalism. Å andra sidan tog Jan Björklund batongliberalismen till nya höjder när han nyligen krävde Patriotmissiler till Gotland.

Stora partier som Moderaterna och Socialdemokraterna kan kosta på sig att vara breda kyrkor. För mindre partier är det dock viktigare med en tydlig profil. Men vilken nästa stora folkpartifråga kan bli ger förslaget till partiprogram inte mycket vägledning till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag