Donald Trump har, enligt källor till flera nyhetsbolag, bestämt sig för att ta USA ut ur Paris-avtalet. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har, enligt källor till flera nyhetsbolag, bestämt sig för att ta USA ut ur Paris-avtalet.  Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu måste världen sopa upp efter Trump

Publicerad

Donald Trump verkar ta USA ut ur Parisavtalet. Nu är det upp till oss andra att rädda världen.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Barack Obama verkar ha haft det på känn. När klimatavtalet undertecknades insisterade USA på en klausul om att det skulle ta fyra år för ett land att krångla sig ur det. 

Mycket riktigt har nu Donald Trump, enligt källor till flera nyhetsbolag, bestämt sig för att ta USA ut ur Paris-avtalet. Närmare 200 länder har undertecknat avtalet som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas under två grader.

Det farthinder som Obama riggade åt sin efterträdare kommer dessvärre inte att fördröja Trump speciellt mycket. Till sin konstruktion är Paris-avtalet blott ett skal som måste fyllas med innehåll. Och även om USA:s formella utträde kan komma att dröja har Trump redan nu möjlighet att strypa finansieringen av de fonder som ska finansiera fattigare länders omställning.

Trump lämnar klimatavtalet

Att världens största ekonomi nu ser ut att vända ryggen mot det internationella klimatarbetet är förstås en katastrof. Siffrorna är ytterst skakiga, men forskare och tankesmedjor tror att USA:s utträde ur avtalet kan resultera i att ytterligare uppemot tre miljarder ton koldioxid släpps ut i atmosfären varje år, vilket kommer att ha höjt temperaturen med mellan 0,1 och 0,3 grader framemot år 2100. Men effekten kan bli ännu större om andra länder tar USA:s svek som intäkt för att själva dra ner på ambitionerna.

Glädjande nog verkar dock uppslutningen bland övriga länder fortfarande vara stor. Under helgens G7-möte försäkrade de övriga länderna att de tänker hedra avtalet. Och från det senaste klimattoppmötet kommer rapporter om att många länder nu är extra hängivna avtalet just på grund av Trumps motstånd

Om det bor en klimatskeptiker i Vita huset kan det rentav vara en fördel att landet står utanför avtalet, resonerar vissa forskare. Det kan göra det lättare att driva igenom tuffare krav och sanktioner vid de femåriga kontrollstationer som är en del av Parisavtalet.

Samtidigt visar nya siffror att Indien och Kina har lyckats minska kolanvändningen och öka andelen förnybar energi i en så snabb takt att det skulle kunna parera en amerikansk ambitionsminskning. Marknadsutvecklingen talar också för att Trumps drömmar om mer kol och olja inte kommer att förverkligas. Priset på förnybar energi sjunker snabbt.

Parisavtalet och USA

Klimatarbetet måste nu fortsätta utan USA. Världen har inget val. För svensk och europeisk del är det viktigaste att få ordning på handeln med utsläppsrätter. Konstruktionen är egentligen genial, men allt för många gratisrätter i kombination med oväntat snabb utsläppsminskning har gjort att priserna har rasat. Det måste åtgärdas när reglerna för den framtida handeln nu förhandlas.

Med USA:s utträde ur klimatavtalet upprepas historien. När George W Bush tillträdde som president 2001 var en av hans första åtgärder att överge Kyotoprotokollet. Men det betyder också att Trumps efterträdare - likt Obama - kan få USA att åter delta i det internationella klimatarbetet. Problemet är bara att det kommer att ta minst fyra år. Och tid är dessvärre någonting det börjar bli ont om i kampen för att rädda världen från klimatförändringar.

 

Läs också:

Klimatet räddas inte bara av toppmöten

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag