Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu har Nordkorea  blivit ännu värre

Här passerar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un förbi Jang Song-Thaek, landets näst mäktigaste person, under en parad i februari 2012. Nu har han har avrättats, vilket rimligen innebär startskottet för fler blodiga utrensningar. Foto: AP

Att vara rådgivare till en diktator är förenat med livsfara, och kanske hade Kim Jong-Un tröttnat på sin gamle mentor Jang Song-Thaek som styrt och ställt med honom. Kanske fanns det en verklig rivalitet om makten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Avrättningen av Nordkoreas näst mäktigaste person innebär rimligen startskottet för fler blodiga utrensningar; Jang Song-Thaeks lojala följare måste enligt diktaturens galna logik också elimineras. Som under Stalins terrorvälde.

Brutala utresningar av personer i det nordkoreanska toppskiktet har skett tidigare. Någon har skjutits med hänvisning till en misslyckad valutareform, andra har plötsligt avlidit i märkliga bilkrascher medan ytterligare andra helt enkelt plötsligt har försvunnit för gott. Utan minsta notis i de statsstyrda tidningarna.

Men denna gång sitter hela världen på åskådarläktaren. Den statliga propagandabyrån prånglar ut bilder på Jang Song-Thaek, inklusive en lång och absurd anklagelseakt. Kim Jong-Un vill statuera ett blodigt exempel och det innebär att redan ängsliga centralbyråkrater i maktapparaten blir ännu mer initiativlösa.

När Kim Jong-Un genomför sitt generationsskifte och plockar bort sin far och farfars medarbetare uppstår också en kompetensförlust. Inte för att de har lyckats väl på jobbet i en nation där stora delar av de 24 miljoner invånarna lever nära eller under svältgränsen, men vad kan egentligen deras yngre och oerfarna efterträdare?

En annan effekt är att Kim-dynastin får problem med sitt hjärntvättande, eller varumärkesbyggande som det heter i väst. Generationer av nordkoreaner har fått lära sig allt om den Store Ledaren Kim Il Sungs gudslika person. Hur är det då möjligt att hans dotter hade det dåliga omdömet att gifta sig med "förrädaren" Jang Song-Thaek som var "värre än en hund"?

Nog fanns det en liten förhoppning i omvärlden om att Nordkorea under Kim Jong-Un skulle öppna sig något och att den politiska kursen skulle bli något mer förutsägbar. Han var åtminstone ung och hade studerat i Schweiz, och dessutom gillade han basket! Denna förhoppning måste nu anses vara begravd under någon paradgata i Pyongyang.

Det är förledande lätt att hånle åt den nordkoreanska Disneyland- diktaturen, förundras över regin av massuppträdanden under Airang och mejla vidare någon patetisk bild på Kim Jong-Uns senaste framträdande. Allt framstår så overkligt att vi inte riktigt vill förstå denna brutala verklighet miljoner nordkoreaner lever i, eller hur hundratusentals lider i regimens koncentrationsläger.

Shin Dong-Hyuk föddes och växte upp i ett sådant fruktansvärt läger. Han är såvitt känt den enda som lyckats fly och hans liv skildras i boken Flykten från läger 14 av Blaine Harden. Denna omskakande levnadsbeskrivning finns nu också i pocket.

Efter en läsning hånler man inte längre åt någon Disneyland-diktatur.