Angela Merkel riskerar att leda en regering som inte förmår att fatta tuffa beslut. Foto: MICHAEL SCHREIBER & MICHAEL PROBST /AP TT
Angela Merkel riskerar att leda en regering som inte förmår att fatta tuffa beslut. Foto: MICHAEL SCHREIBER & MICHAEL PROBST /AP TT

Nu fruktar Europa ett svagt Tyskland

Publicerad

Angela Merkel ställs nu inför den fråga som andra europeiska politiker har brottats med länge: Hur gör man väljarna nöjda när regeringsmakten blir allt svagare?

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tyskland var länge ett europeiskt undantag. I många länder har högerpopulistiska partier nått stora framgångar samtidigt som övriga partier har fått kämpa hårt för att kunna bilda hållbara regeringar. I den tyska förbundsdagen har det däremot inte suttit några högerpopulister och förbundskanslern har alltid kunnat räkna med att leda stabila majoritetsregeringar - om än ibland efter segdragna förhandlingar.

Men efter söndagens val har Tyskland blivit ett mer europeiskt land. Valets stora vinnare blev högerpopulisterna i Alternativ för Tyskland (AfD), som blir tredje största parti efter en valrörelse som flera gånger slagit över i ren främlingsfientlighet.

Oklart om tysk regering

Hur nästa tyska regering kommer att se ut är också högst oklart. Angela Merkel kommer som ledare för det största partiet visserligen att regera vidare, men hon är rejält försvagad efter att de konservativa har tappat närmare var fjärde väljare. Samtidigt gör den tidigare koalitionspartnern - Socialdemokratiska SPD – sitt sämsta val i modern tid och meddelar att man hellre går i opposition än ingår i en ny regering.

Om socialdemokraterna inte ändrar inställning, och då inget annat parti vill ta i högerpopulisterna med tång, återstår egentligen bara ett alternativ för Merkel för att få majoritet: Att slå sig samman med både liberalerna i FDP och miljöpartisterna i De gröna.

Frågan är bara vad en sådan regering kan enas om för program. Liberalerna och miljöpartisterna är oense om det mesta: migrationen, miljöfrågorna, arbetsmarknadspolitiken, EU-samarbetet och synen på Ryssland.

De tyska politikerna ställs nu inför samma fråga som andra europeiska politiker har brottats med länge. Hur gör man väljarna nöjda i en tid när regeringsmakten blir allt svagare?

Trenden i Europa är att de stora partiernas väljarstöd sjunker, samtidigt som allt fler småpartier tar plats i parlamenten. Söndagens tyska val blev ett övertydligt exempel på detta. De konservativa och socialdemokraterna tappar tillsammans omkring 14 procentenheter och det i val där hela sex partier för första gången tar plats i förbundsdagen.

Angela Merkel är sedan tidigare känd för att i det längsta skjuta besvärliga frågor framför sig.

Att parlamentet därmed får mer makt på bekostnad av regeringen behöver inte vara ett problem. Men resultatet i andra länder har ofta blivit svaga koalitionsregeringar som har haft svårt att driva igenom reformer och att åstadkomma resultat. Det riskerar i sin tur att försvaga de traditionella partierna ytterligare.

Angela Merkel är sedan tidigare känd för att i det längsta skjuta besvärliga frågor framför sig. I en tid när både Tyskland och EU står inför omvälvande förändringar riskerar hon nu att få leda en regering som faktiskt inte kommer att förmå att fatta tuffa beslut.

Plötsligt kan Europa komma att frukta ett Tyskland som är allt för svagt.

 

Läs också:

Låt inte högerpopulism hacka valet nästa höst

Patrik Kronqvist: Vi måste vänja oss vid svaga regeringar 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag