Nu fruktar Europa ett svagt Tyskland

Angela Merkel riskerar att leda en regering som inte förmår att fatta tuffa beslut.
Foto: MICHAEL SCHREIBER & MICHAEL PROBST /AP TT

Angela Merkel ställs nu inför den fråga som andra europeiska politiker har brottats med länge: Hur gör man väljarna nöjda när regeringsmakten blir allt svagare?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tyskland var länge ett europeiskt undantag. I många länder har högerpopulistiska partier nått stora framgångar samtidigt som övriga partier har fått kämpa hårt för att kunna bilda hållbara regeringar. I den tyska förbundsdagen har det däremot inte suttit några högerpopulister och förbundskanslern har alltid kunnat räkna med att leda stabila majoritetsregeringar - om än ibland efter segdragna förhandlingar.

Men efter söndagens val har Tyskland blivit ett mer europeiskt land. Valets stora vinnare blev högerpopulisterna i Alternativ för Tyskland (AfD), som blir tredje största parti efter en valrörelse som flera gånger slagit över i ren främlingsfientlighet.

Oklart om tysk regering

Hur nästa tyska regering kommer att se ut är också högst oklart. Angela Merkel kommer som ledare för det största partiet visserligen att regera vidare, men hon är rejält försvagad efter att de konservativa har tappat närmare var fjärde väljare. Samtidigt gör den tidigare koalitionspartnern - Socialdemokratiska SPD – sitt sämsta val i modern tid och meddelar att man hellre går i opposition än ingår i en ny regering.

Om socialdemokraterna inte ändrar inställning, och då inget annat parti vill ta i högerpopulisterna med tång, återstår egentligen bara ett alternativ för Merkel för att få majoritet: Att slå sig samman med både liberalerna i FDP och miljöpartisterna i De gröna.

Frågan är bara vad en sådan regering kan enas om för program. Liberalerna och miljöpartisterna är oense om det mesta: migrationen, miljöfrågorna, arbetsmarknadspolitiken, EU-samarbetet och synen på Ryssland.

De tyska politikerna ställs nu inför samma fråga som andra europeiska politiker har brottats med länge. Hur gör man väljarna nöjda i en tid när regeringsmakten blir allt svagare?

Trenden i Europa är att de stora partiernas väljarstöd sjunker, samtidigt som allt fler småpartier tar plats i parlamenten. Söndagens tyska val blev ett övertydligt exempel på detta. De konservativa och socialdemokraterna tappar tillsammans omkring 14 procentenheter och det i val där hela sex partier för första gången tar plats i förbundsdagen.

Angela Merkel är sedan tidigare känd för att i det längsta skjuta besvärliga frågor framför sig.

Att parlamentet därmed får mer makt på bekostnad av regeringen behöver inte vara ett problem. Men resultatet i andra länder har ofta blivit svaga koalitionsregeringar som har haft svårt att driva igenom reformer och att åstadkomma resultat. Det riskerar i sin tur att försvaga de traditionella partierna ytterligare.

Angela Merkel är sedan tidigare känd för att i det längsta skjuta besvärliga frågor framför sig. I en tid när både Tyskland och EU står inför omvälvande förändringar riskerar hon nu att få leda en regering som faktiskt inte kommer att förmå att fatta tuffa beslut.

Plötsligt kan Europa komma att frukta ett Tyskland som är allt för svagt.


Läs också:

Låt inte högerpopulism hacka valet nästa höst

Patrik Kronqvist: Vi måste vänja oss vid svaga regeringar