Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu blev det fel pristagare igen

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Dette blir mer og mer pinlig, nå er det på tide at Svenskene overtar utdelingen."

Så skrev signaturen "Bertin" i går, under Verdens Gangs huvudartikel om Nobels fredspris. Man är böjd att hålla med.

EU får Nobels fredspris 2012, med motiveringen att unionen har bidragit till utvecklingen av fred, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa under sex decennier. Och det stämmer ju. Men just nu befinner sig EU i djup kris. Klyftorna har aldrig varit större, tyskar och greker grälar som aldrig förr.

Och det är väl just därför som EU får priset. För att det är EU-kris. Den hybrisdrabbade norska Nobelkommittén hoppas att unionsmedlemmarna ska glömma sina - ytterst reella - motsättningar och problem och tillsammans börja sjunga "We shall overcome", för att tala med Birgit Friggebo.

Thorbjörn Jagland, och hans drabanter, har tydligen inte lärt sig någonting sedan 2009. Då gav man priset till den nybakade president Barack Obama, med förhoppning om att han skulle bli en framgångsrik fredsfurste. Obama var inte värd priset då - vilket han var den första att erkänna - och han har inte gjort sig förtjänt av det i efterhand. Det enda hans upphöjelse ledde till, var att Nobels fredspris blev utskrattat.

 

EU är i princip en mer lämplig pristagare än Obama; unionen har de facto verkat "för folkens förbrödrande", som det står i Alfred Nobels testamente. Det är ett historiskt fredsprojekt som fortsätter att sätta fredliga skott, inte minst genom utvidgningen österut.

Men, som sagt, själva tidpunkten är olämplig. Dessutom ter det sig märkligt att hänga en medalj om halsen på en union av stater. Då kan man ju lika gärna ge priset till Schweiz, för dess rekordartade fredlighets skull.

 

Nobels fredspris borde företrädesvis ges till individer. Det finns människor av kött och blod som är synnerligen väl värda ett fredspris. Exempelvis den amerikanske sociologen Gene Sharp, som med sina skrifter om fredliga protester, dess fördelar och fallgropar, inspirerade fredsrörelserna i Östeuropa och, enligt många, även dem i arabvärlden.

Om priset ska ges till organisationer, bör det vara NGO:s, non-governmental organisations. Den ryska medborgarrättsorganisationen Memorial hade varit en värdig mottagare.

Enligt Stockholms länsstyrelse ska Nobelstiftelsen kontrollera att fredspriset delas ut i enlighet med Nobels testamente. Men i gårdagens DN sa Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, att han inte vill lägga sig i den norska Nobelkommitténs arbete, eftersom det "strider mot sättet vi arbetat på under 110 år". I stället vill Heikensten ha en särlagstiftning så att man kan fjärma sig än mer från Nobels vilja.

Det är att gå åt alldeles fel håll. En bättre idé är att Nobelstiftelsen utrustar Jagland & Co. med tyngsta möjliga överrock.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!