Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu betalar Malmö 41 850 kronor för en tvåa

KINESISKA MUREN. En stor bostadsrättsförening som plundrats av styrelsefolk. Via mellanhand kan Malmö hyra en femma för 53 500 kronor eller en etta för 32 500 i månaden, enligt tidningen Hem&Hyra. Foto: JORCHR/WIKIMEDIA COMMONS
LUCIANO ASTUDILLO. Stabschef för kommunalråden i Malmö kommun. Tidigare riksdagsman (S) som blivit fastighetsmiljonär genom arbete i Victoria Park. Foto: Socialdemokraterna

Har du sett Malmö, har du sett klyddröveri i världsklass. I fjol betalade Malmö 161 miljoner kronor för boenden för hemlösa, mest till mellanhänder.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Om man ska vara snäll kan man konstatera att socialtjänsten i Malmö har en besvärlig situation på tusen sätt. Ett av tio hushåll i kommunen får försörjningsstöd, det är en mycket högre andel än i Göteborg och Stockholm. Men inte större än i Filipstad.

I fjol låg medelarbetslösheten i Sverige på 7 procent. I Stockholm var den 5,9 procent, i Filipstad 11,6 och i Malmö hela 13,9. Och så skjutningar, granatkastande och ungdomskriminalitet på det. Och hemlöshet.

MKB jagar olovlig andrahandsuthyrning med viss framgång

Det kommunala bostadsbolaget MKB jobbar på med viss effektivitet för att stoppa olovlig andrahandsuthyrning. Sedan i senhöstas har man frigjort 150 av de 23 000 lägenheterna och MKB kommer att fortsätta leta. Madrassboenden och vanlig trångboddhet till ockerhyror bidrar till att skapa en otrygg miljö för grannarna också. 

Malmö kommun har däremot hyrt sängplatser per dygn i lägenheter till priser som inte ens hyresockrarna med kontrakt hos MKB skulle lyckas få ut. I fjol betalade Malmö 161 miljoner kronor för lägenheter och rum på hotell och vandrarhem. 

Tidningen Hem&Hyra har granskat vinstrika mellanhänder

Tidningen Hem&Hyra har gjort en gedigen genomgång av eländet. Det kan gå till så här.

Socialtjänsten vänder sig till det privata företaget Apts som har skrivit avtal med en fastighetsägare på Almhög. Den vanliga hyran för tvåan på 62 kvadrat är 5 503 kronor, mellanhanden Apts ger värden knappt 12 000 kronor i månaden. 

Om den tillfälligt inhysta familjen, som ofta stannar flera månader, är skötsam är det en bra vinst för fastighetsägaren. Men slitaget kan bli stort, därför behövs någon form av riskpremie.

Men den stora vinsten gör mellanhanden. Företaget Apts tar nämligen 41 850 kronor i månaden av Malmö för denna tvåa, enligt Hem&Hyra.

Socialtjänsten i Malmö bjöd över sig själv

Hittills har socialtjänsten, som själv har 1 460 egna lägenheter, shoppat akutplatser på löpande räkning. Nu har man gjort en upphandling, men det blir inte billigt. 

Ansvariga kommunalrådet, Sedat Arif (S), förklarar de höga kostnaderna med att stadsdelarnas socialtjänster tidigare bjöd över varandra för att skaffa akutkontrakt. Föralldel. Men sedan våren 2017 finns det bara en förvaltning.

Vad göra? 

Befria Luciano Astudillo från jobbet som stabschef för kommunalrådsavdelningen ett halvår och sätt honom på att ragga lägenheter. Astudillo har inte bara en bakgrund som socialdemokratisk riksdagsledamot, han har också blivit mångmiljonär genom att arbeta i fastighetsbranschen i Malmö.

Om han lyckas har han tjänat in sin lön - knappt 70 000 kronor i månaden plus 380 000 kronor om året som ordförande for Copenhagen Malmö Port - många gånger om.

Det skulle bli en av de där goda nyheterna som Malmö är i stort behov av.