Sven Otto Littorin. Foto: Jan Düsing
Sven Otto Littorin. Foto: Jan Düsing

Nu är bollen din, Littorin

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
När arbetsmarknadens parter inte klarade jobbet, blir ansvaret politiskt. Aj, aj, så landade den heta LAS-potatisen åter i Sven Otto Littorins knä.
Krisen med stort K och den varselvåg som sveper över Sverige har bidragit till avtalskraschen. När fackens medlemmar står på kö får att få sparken är det inte lätt att från centralt håll motivera eftergifter till arbetsgivarsidan om LAS, och turordningsregeln om "sist in, först ut."
Nu hävdas det ständigt från fackligt håll att då lagen om anställningsskydd är dispositiv - förhandlingsbar - så sker det ständigt avsteg från turordningslistan.
Det är sant att LAS-reglerna bortförhandlas väldigt ofta. Lika sant är dock att det då kommer som en chock för de anställda som levt i förvissningen om att deras tjänsteår skulle trygga deras anställning.
I bästa fall innebär det att de som avtalas bort och sparkas också kompenseras ekonomiskt. I sämsta fall har de tackat nej till tidigare jobberbjudanden på grund av att de skulle placeras först i en LAS-lista de ändå hamnat i.

En uppmjukning av LAS i utbyte mot schysta och garanterade avgångsvederlag; det borde väl Svenskt Näringsliv ha kunnat ställa upp på?
Möjligen. Men nu är LAS symboliskt lika heligt för LO som skinnvästen för ett mc-gäng.
Och det är just känslan av att ha blivit utsatt för någon skinnknutte förklädd till facklig ombudsman som fått många svenska småföretagare att fundera över sin och företagets framtid.
För vissa fackförbund har definitivt missbrukat sin makt med oproportionerliga stridsåtgärder. Skolbygget i Vaxholm är förstås skräckexemplet och där tvingar EG-domstolen Littorin att skriva om lagen. Men sen har vi Sofia med salladsbaren i Göteborg, Helene med konditoriet i Örebro och Victoria i Kristianstad med Make up Store.

De är bara några av landets småföretagare som tvingats teckna kollektivavtal när facken plockat fram det tunga artilleriet i form av blockader.
Sven Otto Littorin kommer nu med en papegojas envishet fortsätta sin predikan om att sådana här oproportionerliga konfliktåtgärder är ett ansvar för arbetsmarknadens parter. Men detta är liktydigt med att acceptera den akuta risken för framtida fackliga övergrepp.
Små familjeföretag får enligt arbetsrätten inte sättas i blockad. Det skyddet från fackets torpeder borde även omfatta resten av Sveriges mindre småföretagare.
Lås in papegojan och lagstifta, Littorin.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag