Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge är ett avskräckande exempel, Annie Lööf

BERLEVÅG. Filmen om Mannsangforeningen hade premiär 2001. Trots världsberömmelsen krymper den lilla staden.Foto: FOLKETS BIO / FOLKETS BIO
Foto: LISA MATTISSON

Annie Lööf hämtar idéer för landsbygdspolitik i Norge. Men trots att norska staten strösslar skattemedel över småkommunerna fortsätter de krympa. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Svensk sommar innebär norska tv-program. Just nu visas 14:e säsongen av ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” i SVT. I veckan handlade det om den unga familjen Aarstrand på väglösa Aursletta. Tittarna fick följa ett av barnen till skolan, där var de tre elever. Totalt. En gutt och två piker i olika åldrar.

Det skildrades idylliskt, och så är det ofta också när svenska journalister berättar om Norge. För tre år sedan jämförde SVT jämtländska Strömsund med Lierne på andra sidan gränsen - ”Svensk glesbygd dör – medan norsk blomstrar”.

I reportaget framhölls att Strömsunds invånarantal halverats på 60 år, medan det i Lierne med knappt 1 400 invånare finns polis och räddningstjänst, bibliotek, två simhallar, en nybyggd skola och en nybyggd sporthall.

Vad SVT glömde att berätta är att Lierne hade en bit över 2 000 invånare i början på 1960-talet. 

Forskningsrådet Formas tidning tittar snett

Samma selektiva syn har nättidningen Extrakt, som utges av forskningsrådet Formas. ”Norska landsbygden mår bättre än någonsin – utan olja” lyder en rubrik.  

I artikeln heter det att svenska landsbygden avfolkas medan folk bor kvar i Norge och det byggs nya skolor, idrottshallar och butiker. 

”Alla de åtgärder vi har i Norge skulle man också kunna införa i Sverige. Det handlar om politisk vilja” sa Katrina Rønningen, forskningsledare vid Norska institutet för bygdeforskning, till Extrakt.

Annie Lööf lånar skatteavdrag för studielån och geografi

Visst skulle Sverige kunna följa Norge i spåren. Annie Lööf sneglar ständigt över Skanderna, där har hon bland annat hämtat idén att skriva av studielånen för akademiker som bosätter sig på landsbygden. Därtill har centerledaren, också efter norsk förlaga, föreslagit att alla som bor i norra och nordvästra Sverige ska få lägre inkomstskatt.

Det är något märkligt eftersom det finns gott om avfolkningsbygder längre söderut också. 

Sverige har inte oljemiljarder att ösa ut över landet. Därför måste effektiviteten av varje insats med skattemedel prövas: får man pang för pengarna?

Sjörapportens Utsira och filmberömda Berlevåg krymper

Faktum är att man inte får det i Norge. Befolkningsströmmarna är de samma som i Sverige, människor lämnar landsbygden och de större regionstäderna växer kraftigt. Familjen i väglösa Aursletta bor i Vevelstads kommun som hade 800 invånare för 40 år sedan, i vintras gick den under 500.

Utsira, känd från sjörapporten, är Norges minsta kommun. 1950 bodde över 400 personer på ön. Nu är de knappt 200.  

Berlevåg uppe i norr blev världsberömt i början på 2000-talet tack vare den underbara dokumentärfilmen ”Heftig og begeistret” som handlar om fiskesamhällets manskör. Då bodde där drygt 1 200 personer. Nu är man färre än tusen, trots en ny kaj för 250 norska miljoner kronor.

Om Norge ska användas i landsbygdsdebatten bör det vara som avskräckande exempel, inte inspirationskälla. 

 

Läs också: Bryt tystnadskulturen om landsbygdens problem 

Varför får inte Gullspång sänkt skatt, Annie Lööf