Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nöjda regeringar vinner inga val

Statsminister Fredrik Reinfeldt visade inget glatt humör under partiledardebatten i går. Foto: Foto Gunnar Seijbold

1 geting LIBERAL 130117

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Svensk politik är inte färggladast i världen och gårdagens partiledardebatt, årets första, illustrerade detta fenomen väl. Fredrik Reinfeldt (M) var som vanligt påläst, men ansiktet var mulet och sidoblickarna ibland tjuriga. Statsministern inpräntade hur bra det går för Sverige jämfört med andra europeiska länder och påminde noga om den "offensiva budget" regeringen kunde lägga i höstas, i kontrast till de sparpaket som tynger så många andra folk.

Stefan Löfvens alter ego i riksdagen, Mikael Damberg (S), riktade in kritiken på Anders Borgs famösa glädjeprognoser från i höstas. Damberg har förstås rätt i att Borg hade väldigt fel. Men Socialdemokraterna faller inte mycket bättre ut. När budgeten lades, anklagade de Borg för att vara slösaktig, men nu anser de att regeringen är för passiv i varslens tid. Och om dålig prognosförmåga är den skarpaste kritik man kan rikta mot en sittande regering i Europa 2013, är det ett gott regeringsbetyg.

Damberg hade ytterligare en angreppspunkt. Han frågade statsministern vad morgondagens svenskar kommer att säga när de, på känt manér, vill skryta om The Swedish Model utomlands. Vad, kort sagt, sår alliansregeringen för stolta frön, för framtida svenskar att skörda?

Det var en fråga som satte ljuset på en av Moderaternas svaga punkter: bristen på visioner. Regeringen lanserade förvisso, och har i mångt och mycket förverkligat, arbetslinjen, som har förändrat Sverige på avgörande och välgörande sätt. Men vad vill man göra nu? Vid sidan av att han efterlyst bättre fungerande polis, vilket är välkommet, verkade Reinfeldt rätt nöjd. Lite väl nöjd. Av sin företrädare Göran Persson, borde han ha lärt att det är mycket riskabelt för en regering att vara för nöjd. Illa nog visar sig regeringens brist på framåtanda särskilt tydligt när det gäller klimatpolitiken. I går tycktes statsministern i princip säga att det är för dyrt att göra något mer på hemmaplan, trots att svenskar använder jordens resurser som om det fanns flera klot. Det är uppseendeväckande svagt.

Mikael Dambergs fråga om vad regeringen har att erbjuda framtiden slog emellertid tillbaka hårt mot Socialdemokraterna. För vad skulle framtiden kunna skryta med av det som Socialdemokraterna föreslår? Kortare fakturatider för småföretagare?

Damberg dundrade förstås på om den höga arbetslösheten och efterlyste åtgärder. Sådant tillhör oppositionens kärnuppgifter. Men bortom dundret är det tomt i S-arsenalen. Socialdemokraterna saknar visioner i lika hög grad som Moderaterna. Och efter åratal av triangulering ligger de båda bjässarna plågsamt nära varandra i centrala sakfrågor.

Inte konstigt att det blev en tråkig debatt med många upprepningar av gamla argument från båda håll. Den enda av partiledarna som stod ut, var socialminister Göran Hägglund (KD). Men det var dessvärre inte för att han sade kloka och intressanta saker, utan för att han lät som PR-chefen för välfärdssektorns riskkapitalister.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!