Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nödbromsen måste vara sista utvägen

<p>Med måndagens migrationspolitiska utspel visar moderatledaren Anna Kinberg Batra på krisinsikt. Nu måste hon göra upp med Stefan Löfven.</p>Foto: Anna-Karin Nilsson

Moderaternas migrationsutspel visar på välbehövlig krisinsikt. Men att dra i nödbromsen och bryta mot våra internationella åtaganden bör vara den sista utvägen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den senaste veckan har över 10 000 människor sökt asyl i Sverige, vilket är ett nytt rekord. Boendena är på väg att ta slut och kommuner skickar ut nödrop och anmäler sig själva.

Det svenska mottagningssystemet är på väg mot en kollaps.

 

Till och med Tyskland överger nu den öppna famnens politik. Sverige med blott nio miljoner invånare står ensamt kvar. Det är en ohållbar situation.

Moderaterna krävde på måndagen att Sverige inför långtgående gränskontroller. Bara de asylsökande som anländer till Sverige som första ankomstland - i princip de som tar direktflyg - samt de som har registrerat sig i ett annat EU-land ska släppas in. Resten ska motas tillbaka till de länder de kom närmast ifrån, det vill säga Tyskland och Danmark.

Enligt M är detta ett sätt att bakvägen tvinga fram ett återupprättande av Dublinförordningen och ett omfördelningssystem inom EU.

Förslaget reser invändningar av både praktisk och principiell natur. Hur ska det egentligen gå till när människor tvingas tillbaka till Danmark och Tyskland? Varför skulle dessa länder vilja "ta tillbaka" asylsökande? Och vad gör man med alla som lyckas smita igenom?

 

Enligt den juridiska expertisen skulle förslaget dessutom innebära att Sverige bryter mot såväl EU-stadgan som asylrätten.

En sådan helomvändning från svensk sida skulle – om den får avsedd effekt - troligen utlösa en dominoreaktion inom EU. Efter att den svenska bommen har fällts följer den danska, därefter den tyska och så vidare. Kvar står EU:s gränsstater och länderna på Balkan med hundratusentals frustrerade och nödställda människor.

Från EU-håll skulle det nog uppfattas som djupt ansvarslöst om Sverige går från att predika global altruism och kräva lagliga vägar in i EU till att bomma igen inom loppet av några veckor.

 

Sverige har försatt sig i en väldigt prekär situation. Det är bara ett drygt år sedan Fredrik Reinfeldt höll tal om att svenskarna måste öppna sina hjärtan. Det är M och alliansen som har lagt grunden till det akuta läge som Sverige nu har hamnat i. S-MP-regeringen har därefter fortsatt i samma obekymrade anda.

Med utspelet signalerar M-ledningen krisinsikt. Och det är hoppfullt. Det ska inte uteslutas att det är för sent att återfå kontroll över situationen och att någon form av nödlösning därför måste till som stänger gränsen.

Men först bör S och M sätta sig i krisförhandlingar och lägga fram en ny migrationspolitisk uppgörelse.

Under tiden kan man kräva att färjebolagen upprättar giltiga passagerarlistor med ID-kontroll, vilket troligen skulle bromsa strömmen av asylsökande tillfälligt.

Innan Sverige kastar in handduken bör vi visa att vi åtminstone har gjort ett seriöst försök att rädda situationen inom gällande regler. 

 

Läs också:Nu måste Stefan Löfven ta ansvar för SverigeFölj Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.