Njet, Sverige lider inte av russofobi

Rysk marsch. Den gamla kålsuparteorin, att Ryssland och väst är lika aggressiva aktörer, stämmer inte. Det är Putin som söker konfrontation.
Foto: Yuri Kochetkov/Epa/TT
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Dmitri Lovetsky/AP

Har Gudrun Schymans försvarsdoktrin – "Han är ju så snäll när han är nykter" – börjat vinna mark i Sverige?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Gudrun Schyman och Fi tror inte på militärt försvar. Om ryska ubåtar misstänks röra sig i svenska vatten är det "en föråldrad patriarkal politik" att dra i gång med ubåtsjakt och sjunkbomber. I stället borde vi tala med varandra, bjuda in Ryssland till samtal: "Det är samtal som skapar hållbar säkerhet, inte att tolka andras vaga signaler om närmanden om krigsförberedelser och bidra till ett militärt upptrissat tonläge där muskler mäts mot varandra." (Expressen 21/10 2014).

Ryssland provocerar

I torsdagens Aftonbladet skriver Wolfgang Hansson på ett likartat tema. Det pågår en "tuppfäktning" mellan Moskva och väst, anser han. Och, visst, när Ryssland placerar krigsfartyg 30 mil från Sveriges gräns, med robotar som kan nå hela Europa, då "kan det givetvis tolkas som en allvarlig upptrappning av det militära hotet från Vladimir Putin".

Men, undrar Wolfgang Hansson uppfordrande, tänker vi någonsin på hur det måste kännas för Vladimir när USA, som häromdagen, deklarerar att amerikanska trupper ska stationeras i Nordnorge? Det kan ju inte kännas så kul för honom. Och även om Putin har haft en del fuffens för sig, som att annektera en bit av Ukraina, finns det faktiskt inget riktigt skäl att se honom som ett akut hot mot Europa.

Därför, skriver Hansson, "är det kanske dags att börja prata med varandra på riktigt igen i stället för att bara låta marschkängorna tala."

Den här teorin, att öst och väst är lika aggressiva tuppar som nu faktiskt måste ta och lugna ner sig och prata ut, ser ut att vinna mark i debatten. Men den håller inte. Det är Putin som provocerar. Det är Ryssland som skickar gröna män, annekterar och kränker andra länders luftrum. Moskva söker konfrontation med väst och har därmed torpederat den säkerhetsordning som gällt i Europa sedan slutet på kalla kriget.

Putins hotbild

Vladimir Putin gör inte detta för att han är tokig. Som så många andra autokrater med problem på hemmaplan försöker han elda på ryska folkets patriotiska känslor genom att peka på ett yttre hot: väst.

Vi får inte köpa den hotbilden och ta på oss skulden. Det är lika befängt som när en misshandlad kvinna tar på sig skulden för att hon blir slagen.

En annan bild som vi inte får köpa är att Putins hotfullhet bara är en paranoid illusion. När försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (L), uttalade sin oro över läget i onsdags, fick han frågan av SVT: "Men är inte det här bara rysskräck?" Detta efter att ryska krigsfartyg gått in i Östersjön med kryssningsrobotar som kan bära kärnvapenspetsar.

Men det finns allra skäl att se med djupt allvarligt på situationen. Samtal och kramar är inget substitut för militär försvarsförmåga. Spänningen i Östersjöområdet kan helt enkelt inte lösas med genuscertifierade dialogsoldater.


Läs också:

Köp inte Putins bild av det hotfulla väst


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.