Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nio heta frågor för president Trump

Den tillträdande presidenten kommer att mötas av svåra uppgifter när han intar Vita huset i januari. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Vad Donald Trump vill göra med sitt presidentskap är fortfarande oklart. Men klart är att han kommer att ha en diger att-göra-lista framför sig.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

USA:s 45:e president heter Donald Trump. Utmaningarna som väntar på skrivbordet i Ovala rummet efter installationen den 20 januari nästa år är stora.

 

1. Ena landet. Efter en historiskt smutsig valrörelse är det nödvändigt att försöka läka de sår som har rivits upp. Det kommer inte att bli lätt med två historiskt impopulära presidentkandidater. Desto viktigare att nu att Trump riktar blicken framåt och sträcker ut handen till Clinton och hennes väljare.

 

2. Jobb och ekonomi. Efter en lång period av stagnation ser det äntligen ut som att USA:s ekonomi tar fart igen. De underliggande problemen är dock stora. USA:s befolkning blir allt äldre, produktiviteten är låg och infrastrukturen, såsom vägar och broar, är i uselt skick. Dessutom tyngs finanserna av växande kostnader för pensioner och vård för gruppen 65-plus (Medicare). Trump skulle behöva ta tag i alla dessa problem.

 

3. Frihandeln. Tvärtemot tongångarna i valrörelsen behöver USA handelsavtalen med såväl Asien (TPP) som Europa (TTIP). Det skulle öka välståndet och säkra USA:s inflytande i dessa delar av världen. Det är ingen slump att Kina och Ryssland håller tummarna för att försöken ska misslyckas. Dessvärre är sannolikheten att frihandelsmotståndaren Trump driver igenom dessa avtal nära noll.

 

4. Mellanöstern. Även om IS ser ut att tappa greppet om Mosul kvarstår enorma utmaningar i regionen. Helvetet i Syrien måste få ett slut, Irak behöver hållas samman och Libyen stagas upp så att landet inte blir nästa fristad för IS. Donald Trump har signalerat att USA bör drar sig tillbaka som världspolis, men världens mäktigaste militärmakt kommer att behöva hantera ett sönderfallande Mellanöstern - plågat av sekterism, terrorism och regionala maktkamper.

 

5. Putins Ryssland. Oron växer i Europa över hur långt Putin är beredd att gå för att säkra en egen intressesfär. Donald Trump behöver snabbt bekräfta att Natos säkerhetsgarantier – i motsats till hans tidigare uttalanden – gäller och att Riga är lika skyddat som Berlin. På samma sätt måste trycket från sanktionerna mot Ryssland hållas uppe.

 

6. Kina. Jätten i öst uppträder alltmer aggressivt i Sydkinesiska sjön samtidigt som USA pressas tillbaka. Den utvecklingen behöver brytas under kommande år om inte USA ska tappa greppet om Stillahavsregionen.

 

7. Klimathotet. Det är bråttom för USA att nå de klimatmål som sattes upp i Parisavtalet. Men eftersom USA nu kommer att ledas av en klimatförnekare från ett parti som dessutom kontrollerar kongressen bådar det riktigt illa för världen.

 

8. Obamacare. Problemen växer för Obamas historiska sjukvårdsreform. Premierna skjuter i höjden och flera försäkringsbolag har valt att lämna systemet. Reformen har med andra ord i stora vårdbehov. Trump har sagt att han ska ersätta Obamacare - inte ta bort det. Frågan är bara hur.

 

9. Högsta domstolen. Genom att helt blockera Obamas förslag har republikanerna sett till att Trump kommer att få utse minst en ny domare i Högsta domstolen. Men mycket talar för att USA:s nästa president kommer att få utse flera nya domare till USA:s mäktiga högsta domstol. De valen kommer att påverka USA under många decennier.

 

Läs också:

Godnatt, Amerika, godnatt världen!

Det är känslorna som förklarar Trump

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.