Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström
Niklas Elert

Förmyndarfabriken

Publicerad

VISBY. Solen skiner när Göran Hägglund talar i Almedalen och anklagar andra för förmynderi.
Men den som sa't han va't.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

ALMEDALEN

"Det räcker inte med tillväxtpolitik", säger Görtan Hägglund från scen, "Det behövs en politik för uppväxt också".
Därför blir barns och ungdomars uppväxtvillkor Krist-demokraternas huvudfråga fram till valet 2014. Samma dag har man återanvänt ett gammalt FP-förslag om att föräldrar ska tvingas närvara vid rättegången när deras barn begår brott.
Det tidigare frieriet till pensionärerna hjälpte inte det sviktande opinionsstödet, så nu lyfter KD på en ny demografisk sten. Det börjar bli lite tjatigt. Partiet har letat efter sin nisch ändå sedan Moderaterna gick mot mitten.
Förvisso finns fortfarande den fond Hägglund sagt att han försöker tänka kring: verklighetens folk, begreppet han myntade för två år sedan här i Almedalen.
Det handlar om politikens gränser, att stå upp för den vanliga människan, hårt ansatt av den kulturpolitiska elitens styrande och ställande.
En bra idé, men lite som marxisters tal om det förtryckta proletariatet: Det är lättare att hitta intellektuella på högerkanten som strider för verklighetens folk än människor som säger sig tillhöra samma folk.
Det har inte fungerat hittills. Det är tveksamt om fokusen på verklighetens barn kommer att ändra på det. Antagligen för att KD gång på gång visat att politikens gränser dras olika beroende på vems politik det är.
Det gäller inte bara sådana som pekpinneminister Maria Larsson och Ella "exportera snusförbudet till EU" Bohlin, utan också de mer uttalade banerförarna för det verkliga folket.

Det är nu inget fel i att Hägglund och kommunalrådet Ebba Busch i Uppsala hyllar familjen som den första naturliga gemenskapen. Familjen ska självklart inte motarbetas.
Man kan dock tycka att den inte borde behöva så mycket hjälp från statligt håll om den nu är en så bra gemenskap.
I alla fall inte på bekostnad av overklighetens folk, eller vad man nu ska kalla de människor som inte vill bygga sina liv på de fyra F-en:
Familj, Företag, Förening och Församling.
Hägglund anklagar Håkan Juholt och Lars Ohly för att befinna sig i "förmyndarnas föräldrafabrik" där de vill "skära, peta, mixtra och stansa" i barnen och deras föräldrar. I förmyndarfabriken, får vi veta, väntar ett stort fett varsel i valet 2014.
Men vad är KD:s egna krav på att tvinga föräldrar att närvara vid barnens rättegångar, om inte den senaste produkten från den egna, konkurrerande förmyndarfabriken? Det kan bli varsel även där 2014. Det har man sannerligen inte råd med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag