Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ni har ett jobb, 70-plussare: håll er undan från viruset

Siw Malmqvist, 83, folkkär artist och glädjespridare.Foto: JAN DÜSING
Journalisten och tidningsmakaren Amelia Adamo, 73, en förebild för många kvinnor.Foto: HANS SHIMODA/TT / HANS SHIMODA TT NYHETSBYRÅN
Sjuksköterskan Kristofer Vickström, mobil provtagare för Karolinska Sjukhuset i Huddinge. (Har inte specifikt med denna artikel att göra.)Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Alla drabbas av coronapandemins följder, alla måste göra uppoffringar. 70-plussarna är inget undantag.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I måndags proklamerade statsepidemiolog Anders Tegnell att människor äldre än 70 år ”bör stanna hemma”.  Ett rimligt råd, det är som bekant de äldre som blir allra sjukast av covid-19. Om de håller sig friska är enormt mycket vunnet, både på samhälls- och individnivå.

Men den välmenande rekommendationen blev startskottet för ett generationsgräl. För det tog inte lång tid förrän kända 70-plussare började protestera. 

Siw Malmqvist, 83, sa till Expressen att ”det låter ju inte klokt att jag ska skyddas. Jag är ju inte sjuk, jag är ju helt frisk. Det är bara min ålder som är lite högre.”

När tidningen ringde upp journalisten och publicisten Amelia Adamo, 73, svarade hon glatt: ”Jag har precis tränat på gymmet, nu ska jag på ett möte på Piratförlaget, vi hörs lite senare!” och tillade: ”70 är det nya 50. Jag är egentligen 53 år.”

Unga är knappt hotade av covid-19

Många intervjuade 40-talister har intygat att de inte är oroliga över att bli smittade och att livet skulle bli outhärdligt tråkigt om de bara satt hemma. En del, som SvD-skribenten Karin Thunberg, känner sig förolämpade: ”Måndagen den 16 mars fick vi en stämpel, tjoff rakt i pannan, som säger att våra bäst-före-datum passerats.” 

Om unga medborgare upprörs av detta är det lätt att förstå. De skulle med fog kunna invända: ”Här går hela världen i ide, ekonomier rasar ihop och massarbetslöshet väntar runt hörnet, stan är stendöd och landet är stängt. Men det är inte för min skull - risken att jag dör av coronan är minimal. Det här görs för de äldres skull. Och så reagerar de så här!”

Svenskar som har nått medelåldern är måhända mer förstående. De har upptäckt att man inte blir gammal i sitt eget huvud, bara för att ens födelsenummer framstår som alltmer antikt. Man tycker sig vara ungefär samma person som när man var 20. 

Den illusionen förstärks av att det moderna samhället, i sitt övermodiga överflöd, gärna låtsas att ingen egentligen behöver bli skröplig, längre. Liberalerna vill byta ut ordet äldre mot ”årsrik”. 

Alla drabbas av coronakrisen

Men våra kroppar åldras. Även om många 70-plussare är aktiva och i god form med botox mellan ögonbrynen så kan man inte bara låtsas att ”70 är det nya 50”.  

Och alla drabbas av coronakrisen. Barn kan inte leka sorglöst och skolans trygghet tycks lösas upp - en tragedi för barn från trasiga hem. 

Folk i arbetsför ålder riskerar antingen att förlora jobbet eller att få slita ont när allt fler kolleger blir sjuka. 

Bland dem som jobbar finns det dessutom oändligt många som fruktar att smittas: astmatiker, diabetiker, rökare och ex-rökare. Men många har inget val, alla har inte möjlighet att isolera sig. 

Ni 70-plussare kan. Och bör. Ni behöver förstås inte låsa in er: gå ut, promenera, njut av spirande vårtecknen. Men minimera de sociala kontakterna. Det är den samhällsuppgift som tillkommer er i coronans krävande tid.