Nej tack till Löfvens dröm om S+MP+C+L

Den mittenkoalition som Stefan Löfven drömmer om skulle lamslås av interna konflikter och vara skadlig för Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Visa mig den senaste opinionsmätningen och jag ska säga dig hur mina principer ser ut." Så skulle man kunna sammanfatta Stefan Löfvens hållning i regeringsfrågan. Tills nyligen hette det att största parti både bör få utse talman och bilda regering. Denna princip gäller dock inte om SD skulle råka bli största parti.

På tisdagens DN Debatt gav Stefan Löfven besked om en ny princip: Största block bör utgöra regeringsunderlag, det vill säga samma princip som alliansen förfäktade inför förra valet. Skälet till denna kovändning några dagar före valet är förstås att S-strategerna litar på att det rödgröna försprånget är tillräckligt stort. För säkerhets skull har man dock ett förbehåll: om alliansen blir störst måste partierna visa hur de ska få igenom sin budget i riksdagen.

Stefan Löfvens främsta ärende är dock ett annat. Han vill propagera för en koalitionsregering under ledning av S efter valet. Vilka partier som ska ingå framgår inte, men vad som åsyftas är gissningsvis en regering bestående av S, MP, C och L.

Löfvens mittenkonstellation skulle lamslås i fråga efter fråga

Ett första hinder för en sådan regering är att Centerpartiet och Liberalerna redan har nobbat Löfvens inviter. Sådant kan förstås ändras efter valdagen, men inget talar heller för att en sådan regering skulle få egen majoritet. För att klara statsministeromröstningen behöver minst ett parti lägga ner sina röster. Vad kräver Vänsterpartiet för att agera dörrmatta åt Löfven efter ett succéval? Under tisdagen började Jonas Sjöstedt tala om att bli vice statsminister i nästa regering.

Nästa hinder är att få igenom budgeten, vilket blir omöjligt om M och SD tillsammans är större. Men låt oss leka med tanken att Löfven lyckas hoppa över hindren. Vilken politik skulle en sådan koalitionsregering föra?

Allt talar för att regeringen skulle lamslås i fråga efter fråga. Om S och MP har varit ett olyckligt äktenskap kan man bara föreställa sig hur dysfunktionellt detta blocköverskridande månggifte skulle vara.

Sverige står inför stora utmaningar framöver

Centerpartiet skulle lägga fram en kravlista med sådant som en privatisering av Arbetsförmedlingen, utvidgade Rut-avdrag och fler undantag från turordningsreglerna. Liberalerna skulle fylla på med krav på kraftigt sänkta marginalskatter. Tillsammans med MP skulle C och L dessutom kräva en återgång till en mer generös migrationspolitik.

Socialdemokraterna skulle försöka kväsa alla sådana idéer och i stället driva frågor om en ny bankskatt och stramare regler för välfärdsföretag. Det är faktiskt svårt att se ett enda politikområde där denna kvartett skulle kunna enas. Ja, det skulle vara i övertygelsen att SD är ett hot mot demokratin i så fall. Men det bygger ingen regering.

Sverige står inför stora utmaningar framöver. Svaret är inte en krystad mittenkonstellation, som saknar såväl probleminsikt som handlingskraft.


Läs också: Skamlöst semesterfläsk ska rädda Stefan Löfven