Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nej, ministern kan inte skryta efter bränderna

Skogsbranden utanför Ljusdal i juli ifjol. Invånarna i närbelägna Kårböle evakuerades då under två veckor. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Italienska släckningsplan bekämpar skogsbranden i Västmanland 2015. Foto: SUVAD MRKONJIC
Dåvarande inrikesminister Morgan Johansson presenterade fler åtgärder mot skogsbränder på en presskonferens i augusti ifjol. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Morgan Johansson hävdade att Sverige klarade skogsbränderna ”utomordentligt bra”. Tyvärr är det långt från sanningen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När ett förslag om en gemensam räddningstjänst väcktes i EU i januari i fjol sa den svenska regeringen blankt nej. Dåvarande inrikesminister Morgan Johansson hänvisade till risken att andra länder skulle kunna luta sig tillbaka och låta EU göra jobbet.   

Drygt ett halvår senare hade Sverige tagit emot den största räddningsinsatsen i EU:s historia. Brandmän, helikoptrar och flygplan från totalt sju medlemsländer samt Norge hade hjälpt till att bekämpa de svåra skogsbränderna.

Detta hindrade dock inte Morgan Johansson från att - medan bränderna ännu pågick - slå fast att svenska myndigheter klarat situationen “utomordentligt bra”. Samtidigt gjorde han en diskret u-sväng i synen på en räddningstjänst i europeisk regi.

Skogsbrandsutredningen visar på brister

I onsdags överlämnades Skogsbrandsutredningen till Mikael Damberg, den nya inrikesministern. Förhoppningsvis kan utredaren Jan Åke Björklunds slutsatser punktera eventuell kvarvarande självgodhet i regeringen.

För även om det står klart att många personer gjorde storartade insatser i somras, går det knappast att säga att det offentliga som helhet skötte bränderna “utomordentligt bra”. 

Många aktörer agerade tvärtom både saktfärdigt och kraftlöst när bränderna fortfarande hade kunnat begränsas. I andra fall avslutades släckningsarbetet för tidigt - varpå bränder blossade upp på nytt. 

Bitvis tecknar utredningen bilden av kaos. När norsk räddningstjänst nådde fram till brandområden utanför Östersund och Sveg fann man svensk personal som var helt utmattad och utan tillräckliga resurser. Norrmännen fick snabbt ta över ledningen av insatsen.

Många klagar också på att det var svårt att nå Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. När dansk räddningstjänst försökte ringa och erbjuda hjälp kom man inte längre än till växeln.

Mest allvarligt är att flera av de brister som framkom redan under branden i Västmanland 2014 inte hade åtgärdats. En förklaring är att den rödgröna regeringen stoppade den utredare som alliansen tillsatt från att lämna skarpa förslag.  

Skogsbränder kommer bli vanligare

Skogsbrandsutredningen konstaterar att Sverige inte är tillräckligt väl rustat för framtida skogsbränder och andra komplicerade händelser. Utredaren föreslår bland annat fler övningar, tuffare tillsyn och tätare samarbeten mellan räddningstjänster.

Men om förmågan ska förbättras i grunden krävs också en attitydförändring. Under tre decennier har både röda och blå regeringar monterat ned Sveriges förmåga att hantera kriser. Det är som villfarelsen om evig fred efter murens fall spillde över även på synen på civil beredskap. Stuprörstänkande har blivit legio. Sjöfartsverkets nya miljardhelikoptrar saknar till exempel de krokar som behövs för att bekämpa bränder. 

Sammantaget gör det att Sverige är illa rustat för en framtid där klimatförändringarna kommer att göra såväl skogsbränder som andra naturkatastrofer vanligare.

Det är hög tid att politikerna börjar prioritera statens kärnuppgifter.

 

Läs också:

Ge brandmännen ett tack, inte skatteblanketter 

 

LEDARSNACK: Hur ser vi till att artificiell intelligens inte utnyttjar våra mänskliga svagheter utan används för samhällets bästa? Anna Felländer intervjuas av Linda Nordlund.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!