Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nej, Jonas Sjöstedt är inte välfärdens räddare

Vänsterpartiets krav på regeringen: 25 miljarder till välfärden.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartister älskar välfärden, men om de fick fria tyglar skulle de raskt krama ihjäl den.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Är undantagstillståndet på väg att upphöra i svensk politik? Ett tecken på det är att Vänsterpartiet återigen blåser till strid och utmanar den rödgröna regeringen.

Om välfärden ska räddas behövs det mycket mer än vad regeringen hittills har satsat, sade partiledare Jonas Sjöstedt på tisdagens presskonferens. Just nu behövs det 25 miljarder mer, anser V. Om regeringen säger nej hotar man att återigen göra gemensam med Moderaterna och Kristdemokraterna i syfte att köra över januarigänget.

Sjöstedt & Co har rätt i att välfärden är satt under hård press. Men det som saknas är inte i första hand pengar här och nu, utan tydliga besked inför kommande år liksom trovärdiga löften om att staten kommer att stå för merkostnaderna under pandemin.

Vänsterpartiet iklär sig gärna rollen som välfärdens räddare. Men rollprestationen övertygar inte; detta är ett parti som styrs av ”allt till alla”-fantaster. Ta vården och omsorgen, som stod i centrum för dagens utspel. Vänsterpartiet kräver bättre löner och arbetsmiljö, mer vidareutbildning och större personaltäthet.

Otaliga svenskar sliter hund och utsätter sig för smittrisk för att samhället ska fungera.

Men samtidigt kräver man en extra semestervecka för alla som jobbat i vård och omsorg under coronakrisen! ”Jag tycker att de ska få en extra semestervecka som ett tack från samhället för den imponerande insats de gör”, som Jonas Sjöstedt sade på Första maj. 

Det är ett hejdundrande populistiskt och ogenomtänkt förslag.

Hur skulle kategorin som får extrasemester ens avgränsas? Måste man jobba heltid? Och varför bara vårdpersonal? Otaliga svenskar sliter hund och utsätter sig för smittrisk för att samhället ska fungera. 

Framför allt går förstås utökad semester helt på tvärs med målen om större personaltäthet och bättre arbetsmiljö. Det blir mindre personal och mer stress - en förlängd ”sommarkris” med fler indragna vårdplatser. Men denna antiarbetslinje är typisk för V. Partiet har ju sedan länge slagits för sex timmars arbetsdag.

Men sådana realiteter gör inte intryck på Vänsterpartiet - tvärtom.

Välfärden behöver större generella statsbidrag under kommande år för att klara sitt uppdrag. Men det krävs också något som Vänsterpartiet helt saknar: förmåga att prioritera. Äldreomsorgen måste få en större del av kakan i relation till andra verksamheter, till exempel. Socialtjänsten kan inte läggas på uppgift efter uppgift - om den sväller blir det på de äldstas bekostnad.  

Mer av allt till alla fungerar helt enkelt inte, allra minst när de äldre blir fler, personalbristen tilltar och kostnaderna för socialbidrag väntas öka. 

Men sådana realiteter gör inte intryck på Vänsterpartiet - tvärtom kräver man mer personal överallt och höjda socialbidrag. Dessutom vill partiet ha en massa ”gratis”. I fjolårets höstbudget föreslog man avgiftsfri medicin till alla över 80 år, trots att många 40-talister har utmärkt ekonomi. 

Vänsterpartiet älskar välfärden, men om partiet fick fria tyglar skulle det raskt krama ihjäl den.