Farligt gott. Allt fler svenskar äter fetare mat enligt LCHF-metoden. Men den dieten ökar risken för att även yngre personer drabbas av stroke eller hjärtinfarkt enligt många läkare. Foto: SANNA DOLCK Foto: Sanna Dolck
Farligt gott. Allt fler svenskar äter fetare mat enligt LCHF-metoden. Men den dieten ökar risken för att även yngre personer drabbas av stroke eller hjärtinfarkt enligt många läkare. Foto: SANNA DOLCK Foto: Sanna Dolck

Nej, grädde är inte hälsosamt

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hur ska man äta för att bäst främja hälsan? Bör man skippa potatisen? Sockret? Saltet? Smöret? Allt bröd, eller bara det vita? Allt kött, eller bara det röda?

Det tycks finnas hur många teorier som helst. Det blir inte lättare av att så många dietfantaster framstår som religiöst övertygade om att just de har hittat Den Sanna Vägen, den som ska leda till mättnad, njutning, hälsa och, sist men sannerligen inte minst, ett tjusigt midjemått.

En populär diet är LCHF, som i korthet går ut på att hålla nere på kolhydraterna och äta mer frimodigt av fet mat. Men på DN Debatt i går hävdade fem läkare och professorer att budskapet om LCHF-kostens välsignelser hotar folkhälsan: Efter decennier av minskande hjärt-kärlsjukdomar i Sverige ser man nu ett trendbrott. Förekomsten av stroke ökar hos män och kvinnor i åldrarna 35 till 44. Dessutom ökar hjärtinfarkterna hos unga kvinnor.

"Det är främst individer med kort utbildning som drabbas", skriver kvintetten, som också noterar att "var fjärde svensk (har) provat LCHF-kosten, oftast med syfte att gå ner i vikt".


Här inställer sig frågan: är LCHF-kosten verkligen mest utbredd bland individer med kort utbildning? Det är kanske inte vad man tänker sig. Det är dyrt att byta ut gröt- och mackfrukosten mot bacon och ägg, potatisen mot en extra köttbit.

Enligt en Demoskop-undersökning från 2011, där var fjärde svensk mycket riktigt uppgav att han eller hon försökte anpassa sin kost till LCHF-andan, var fenomenet vanligare bland hög-inkomsttagare än medel- och låginkomsttagare.

Detta sagt; de fem debattörerna har säkerligen rätt i att budskapet i floran av LCHF-liknande dieter har satt sina spår i svenskarnas kost. Och det är ingalunda problemfritt. Köttätandet har ökat groteskt, vilket är både ohälsosamt och klimatskadande. Frukt och grönt är bland det nyttigaste som finns, men dessa varors rykte har svärtats ner av okunnig jakt på "socker". De har förstås också rätt i att Medelhavsdieten, med grönsaker, bönor och fisk, är betydligt nyttigare än en kost byggd kring biff, bacon, ost och grädde.


Samtidigt; hur mycket beror svenskarnas onyttiga matvanor på populära dieter och hur mycket beror de på sådant som högre standard, billig mat och ymnig matreklam. Vi tycks ha hamnat i en amerikansk logik med större tallrikar och portioner, superchipspåsar och läsk i floder. Samtidigt har vi fått en livsstil, så stillasittande att vi borde äta mindre än någonsin.

Lösningen på det samtidsproblemet är inte lätthittad. När vårdkostnaderna ökar framöver är det möjligt att någon form av skatt på fett och/eller socker införs på EU-nivå. Annars är kunskapsspridning om kost och hälsa det vapen man kan använda.

Det är allvarligt och oroande att stroke och hjärtinfarkter ökar bland yngre. Men varför? Är det fett, socker, rökning, stress, p-piller - vad? Det måste klargöras. Lösa antaganden om dieters verkan har vi fått nog av. Ge oss hårda fakta.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag