Nej – folket vill inte ha Löfvenpakten

Stefan Löfvens socialdemokrater tappar hela 2,3 procentenheter i den första Demoskopmätningen efter att januariavtalet presenterats.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Isabella Lövins Miljöpartiet backar 0,6 procentenheter och ligger fortsatt under riksdagsspärren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Björklunds Liberalerna når det sämsta resultatet i Demoskops historia: 3,3 procent.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Bara Annie Lööfs Centerpartiet ökar bland Löfvenpaktens medlemmar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Opinionsraset visar på den stora paradoxen med januariöverenskommelsen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På väg mot lättölsiffror. Efter att Jan Björklund på onsdagen meddelat sin avgång fokuserade många medier på Liberalernas usla resultat i Novus opinionsmätning: 2,7 procent.

Men Björklunds skräcksiffror döljer att det går knackigt för alla fyra partier som står bakom januariavtalet.

I Expressen/Demoskops mätning som släpps i dag fredag tappar Socialdemokraterna hela 2,3 procentenheter gentemot den förra månaden. Miljöpartiet fortsätter sin kräftgång och förlorar närmare var femte väljare. Samtidigt backar Liberalerna till 3,3 procent - det lägsta resultatet hos Demoskop sedan mätningarna inleddes för 29 år sedan. Bara Centerpartiet ökar, men Annie Lööf når fortfarande inte upp till höstens valresultat.

Löfvenpakten straffas av väljarna

Man kan hävda att det är naturligt att partier straffas kortsiktigt när de tvingas bryta löften. Men det här borde på många sätt vara en smekmånad för Löfvenpakten.

Den överenskommelse som de fyra partierna har enats om är späckad med dyra reformer. Värnskatten ska slopas, familjeveckan ska påbörjas, pensionerna ska höjas och friåret ska återinföras. Det är rena allt till alla-listan.

Ändå gör svenskarna tummen ner. I de sammanvägda mätningarna ligger såväl Liberalerna som Miljöpartiet parkerade långt under riksdagsspärren.

Avtalets tillskyndare verkar hoppas att opinionssiffrorna ska vända uppåt när de utlovade reformerna får bita. Problemet är bara att överenskommelsen är närmast renons på politik mot de stora samhällsproblemen. Avsnittet om kriminalpolitik är bara en punkt, personalbristen i offentlig förvärras snarare som en följd av avtalet  och skolavsnittet är en kombination av skåpmat, fromma förhoppningar och detaljstyrning.

Lägg till det att nästa lågkonjunktur närmar sig och det är svårt att tro att väljarna kommer att märka av några förbättringar före nästa val. 

Valet 2022 kan bli tufft

När de vaga skrivningarna i januariavtalet ska börja konkretiseras är det dessutom som upplagt för bråk. Jan Björklunds sista utspel innan han blev en “lame duck” - att Liberalerna säger nej till arvs-, förmögenhets- och fastighetsskatt - är en föraning om vilka centrifugalkrafter som kan pressa samarbetet framöver.

Opinionsraset visar på den stora paradoxen med Löfvenpakten.

Hela poängen med överenskommelsen sades vara att hålla ytterkantspartierna borta från makten. Att V skulle ställas utan politiskt inflytande skrevs till och med in i överenskommelsen.

Men den utdragna regeringsbildningen och januariavtalet har blivit rena raketbränslet för både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Sedan valet har de båda partierna tillsammans stigit med 3,5 procentenheter, enligt Demoskop.

Det enda som håller ihop detta svaga regeringsunderlag är önskan att hålla andra partier borta från makten. Vid valet 2022 riskerar det att visa sig vara en väldigt kortsiktig taktik.


Demoskop-mätningen

Moderaterna 19,5 % (+2,4)

Liberalerna 3,3 % (-1,2)

Kristdemokraterna 7,0 % (-0,7)

Centerpartiet 8,5 % (+1,6)

Miljöpartiet 3,2 % (0,6)

Socialdemokraterna 27,9 % (-2,3)

Vänsterpartiet 9,6 (+1,6)

Sverigedemokraterna 19,4 (0,6)


Undersökningsperiod:  29 januari – 5 februari 2019. Förändring jämfört med förra mätningen inom parentes.


Läs också:

Löfvenpakten blundar för de verkliga problemen 


Nedan visas Ledarsnack. Denna gång om hur artificiell intelligens kommer förändra våra liv.