Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nej, en S+M-regering är inte bäst för Sverige

Inför valet 2018 argumenterade Expressens ledarsida för en S+M-regering.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna går till val med ett trovärdigt regeringsalternativ denna gång.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inför årets val finns ett tydligt högeralternativ som kan ge Sverige en nystart. Därför behövs inte en S+M-regering.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är lätt att glömma bort hur annorlunda den politiska spelplanen såg ut inför valet 2018. Då gick allianspartierna ännu en gång till val tillsammans, hand i hand. Centerpartiet var en lika självklar del av borgerligheten som Moderaterna.

Problemet var bara att alliansen hade matematiken emot sig. Det fanns ingen som helst realism i det regeringsalternativ som man gick till val på. Rösterna räckte helt enkelt inte, och att samarbeta med SD var på den tiden uteslutet, som bekant.

På denna ledarsida var vi skeptiska. Alliansen var rökt, konstaterade vi. De borgerliga erbjöd inga övertygande svar, vare sig i regeringsfrågan eller i de viktigaste sakfrågorna, såsom den grova kriminaliteten.

Det var mot den bakgrunden som Expressens ledarsida inför det förra valet kampanjade för en S+M-regering. I ett parlamentariskt låst läge och med stora utmaningar framför Sverige argumenterade vi för att S och M borde tänka utanför boxen.

Det var rätt tänkt. Då.

Inför årets val har konceptet aktualiserats igen, av både gamla och nya anhängare. På Dagens Nyheters ledarsida trummas budskapet in på daglig basis, som ersättning för det fallna Januariavtalet.

Skillnaden denna gång är att det faktiskt finns ett trovärdigt högeralternativ. Om M/KD/L/SD får en majoritet av rösterna kommer det att bildas en regering ledd av Ulf Kristersson med SD i rollen som stödparti i riksdagen.

Detta alternativ erbjuder dessutom ett löfte om verklig förändring på de viktigaste sakområdena under den kommande mandatperioden: gängbrottsligheten, kärnkraften, migrationen/integrationen och försvaret. Det skulle formas en högermajoritet med potential att vända samhällsutvecklingen i Sverige när inte längre hänsyn måste tas till Centern.

Det finns uppenbara risker med att släppa in SD i värmen, men de framstår som fullt hanterliga så länge partiet inte ges plats i regeringen. Sverige har redan prövat att isolera SD med hjälp av Decemberavtalet och Januariavtalet. Hittills har dessa försök bara resulterat i att SD har fortsatt att växa. 

Det går inte att leva i ett parlamentariskt undantagstillstånd hur länge som helst. Det finns ett egenvärde i att det finns olika regeringsalternativ att välja bland och att Socialdemokraterna faktiskt kan röstas bort från makten.

Om M skulle gå in en regering med S utifrån dagens opinionssiffror i SVT/Novus – 15,8 procent respektive 30,3 procent – är risken överhängande att Moderaterna imploderar fullständigt. SD skulle ensamt inneha rollen som oppositionsparti och ha goda chanser att bli största parti i valet 2026. 

Vad vore vunnet med det?

Det kan absolut finnas lägen då en S+M-regering vore det bästa för Sverige – om landet hamnar i ett akut krisläge eller om det parlamentariska läget låser sig fullständigt. 

Men inför valet den 11 september finns det ett betydligt bättre sätt att ta ansvar för Sverige – att rakt av byta ut S-regeringen.