Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, funderade högt över Annie Lööfs begrepp ”den politiska mitten” i onsdags kväll, efter SVT Aktuellt:
”Enligt Lööf så står C och V längst ifrån varandra i den ekonomiska politiken, ändå påstår C att de står i mitten i politiken. Hur går det ihop?” skrev Andersson på Twitter.
Det är en befogad fråga. Varför säger Annie Lööf om och om igen att hon tillhör den breda mitten?
Därför att mitten är ett ord med positiv laddning, inte minst i en tid av polarisering. Att framställa sig som talesperson för mitten, att vara ”mittarnas mitt”, är ingen dum position för den som vill leda landet. Och Annie Lööf vill, liksom alla normalt fungerande partiledare, bli statsminister.
Men Centern är inte ett mittenparti. På flera sätt ligger man mycket långt ifrån mitten, både i relation till väljarna och till de andra riksdagspartierna.
Partiet kallas ibland för ”Almegas politiska gren”
Ta fallet med Britt-Marie, 45.
I våras gick Cuf, Centerns ungdomsförbund, till storms mot Britt-Marie, 45, en fiktiv figur som ”har suttit kvar i fikarummet i flera år”. Hon användes som argument för att helt avskaffa Lagen om anställningsskydd, Las.
Moderpartiet är inte lika radikalt, men jämfört med de andra borgerliga partierna ligger man faktiskt längst till höger med sitt krav på slopade turordningsregler för företag med färre än 50 anställda.
Centerns syn på privata välfärdsföretag och välfärdsmarknader harmonierar samtidigt så väl med välfärdsbranschen själv att partiet ibland kallas ”Almegas politiska gren”. Man ser inga som helst problem med oreglerade vinster, till exempel. Där ligger man långt ifrån medianväljaren. 70 procent av Centerns egna väljare vill begränsa vinster i välfärden, enligt en färsk mätning av Novus, på uppdrag av vänstersmedjan Katalys.
Centerns ursprung som intresseparti tyck göra det svårt för partiet att agera självständigt.
Före pandemin debatterades det huruvida friskolor skulle omfattas av offentlighetsprincipen. Främst i protestledet stod Centerpartiet; att införa offentlighetsprincipen skulle vara ”ett angrepp på den fria företagsamheten”, sade Annie Lööf. Men där fick de mothugg till och med från Cuf, som uppmanade partiet att sluta behandla friskolereformen som ”en helig ko”.
Åsikten att Arbetsförmedlingen måste reformeras hade hög mitten-faktor. Men den medicin man ordinerade ledde till att M och KD, tillsammans med SD och V, hotade med misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). M och KD motsatte sig att reformen skulle vila på LOV, lagen om valfrihetssystem. Erfarenheten visar att det är svårt att följa upp kvaliteten hos alla de privata utförarna.
Centerns ursprung som intresseparti tycks göra det svårt för partiet att agera självständigt gentemot de särintressen man sympatiserar med; då hamnar man inte i mitten.
Centerpartiet är faktiskt en udda fågel, en bra bit från Mittens rike.