Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazisterna drar skam och vanära över Sverige

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj 2016.
Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Motdemonstration i Borlänge.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nazisterna i NMR vill ge sken av styrka och ordning. Men de är asociala element som varken drar sig för upplopp, rån, misshandel eller dråp.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I augusti invaderade runt 500 hakkorsviftande, heilande rasister den lilla universitetsstaden Charlottesville i den amerikanska Södern. Det var en lika grotesk som overklig syn, som utmynnade i dödligt våld. 

Denna lördag demonstrerar Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg. NMR hoppas att ett tusental nazister ska sluta upp. Även om det inte blir så många kan demonstrationen mycket väl blir större än den i Charlottesville. 

Det är en skammens dag för Sverige. 

NMR:s drömkalkyler bygger förvisso på att meningsfränder kommer resande ifrån andra länder. Några 1 000 svenska nazister som är redo att demonstrera tycks tack och lov inte existera. 

I en ny kartläggning har Svenska Dagbladet och Aftonbladet fastslagit identiteten på en rad personer med koppling till NMR. Bland de granskade namnges 72 personer som varit aktiva i rörelsen en längre tid.

Nazisterna vill störta demokratin

Det är inte "snart Tyskland 1938" i Sverige. Men hotet från högerextremister är likväl reellt och växande. På nätet kan nazister nästla sig in i mer rumsrena miljöer och sprida sina idéer. SD säger sig ha nolltolerans mot rasism, men kopplingarna mellan sverigedemokrater och nazister är många.

En klar majoritet av de 72 namngivna i SvD/AB har fällts för brott, inklusive grovt rån och grov misshandel, försök till dråp och dråp. Många är vapentränade.

Tidigare i år dömdes tre NMR-män för vinterns bombdåd i Göteborg. Ett dåd var riktat mot Syndikalisterna och ett mot ett flyktingboende. 

Nyligen attackerades ett Pridetåg i Falun. 

De svenska nazisterna har ett omfattande våldskapital och en stor lust för våld. I slutändan vill de störta demokratin.

NMR vill ge sken av styrka och disciplin

"Lyktstolparna kommer inte att räcka till", skanderade ledaren Simon Lindberg vid den icke tillståndsgivna demonstrationen i Göteborg härom veckan - ett eko av franska revolutionens "Häng dem i lyktstolparna".  

Inför lördagens demonstration lyder NMR:s engelska slagord: "Revolt against the traitors" - "revolt mot förrädarna". Och förrädarna är många i deras vanställda värld: politiker, journalister, domare. Hatet mot judar och invandrare är självskrivet. 

Mansidealet i NMR-bubblan är upphöjt och, i sammanhanget, klassiskt: en riktig vit man är stark, stoisk, hederlig och stridbar. I verkligheten är dessa män i hög grad asociala element med dålig impulskontroll. Men de är inte samma fulla skinnskallar som spred skräck och död på 1990-talet. De är bättre organiserade. De har en offentlig strategi. När de demonstrerar är det skenet av styrka och disciplin som ska spridas. 

Låt oss därför hoppas att inga grupper i lördagens motdemonstrationer hjälper NMR att slipa på sitt styrkenarrativ. Tv-bilder där prydliga nazister håller sig lugna medan det regnar stenar över dem från svartklädda vänsterextremister vore en seger för Nordiska motståndsrörelsen. 

Ge dem inte den gåvan. Demonstrera, markera, men låt dem stå där med sin skam. 


Läs också:  

Blunda inte för hotet från högerextremismen