Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazister vapentränar – men regeringen famlar

Minneshögtid för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Anton Thulin och Viktor Melin genomgick en paramilitär utbildning i Ryssland kort före sprängattentaten inleddes i Göteborg. Nu utvisas Thulin från Polen – där han återigen deltagit i vapenträning.Foto: POLISEN
Åsa Lindhagen (MP) är jämställdhetsminister med ansvar för diskriminering och segregation.Foto: FOTOGRAF KRISTIAN POHL/REGERI / FOTOGRAF KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET

Svenska nazister har fått vapenträning utomlands vid flera tillfällen. För att skydda judiskt liv i Sverige räcker det inte med högstämda tal på årsdagen av kristallnatten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den svenska nazisten Anton Thulin utvisas från Polen, eftersom landets säkerhetstjänst anser att han är ”mycket farlig för allmänhetens säkerhet”. Thulin ska ha varit i Polen för att lära sig använda halvautomatiska vapen, liknande dem som användes vid dådet mot moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. 

Det är inte första gången som svenska nazister rest utomlands för att få vapenträning; samme Anton Thulin deltog i militär utbildning hos den ryska Partizan-rörelsen hösten 2016. Tillsammans med två andra nazister genomförde han sprängdåd i Göteborgsområdet under vintern 2016-17.

Hotet från vit makt-rörelsen är högst reellt. I augusti varnade Säkerhetspolisen (Säpo) för att ”risken ökar för att individer kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott”. Detta eftersom ”den våldsbejakande högerextrema ideologin riskerar att gå från något extremt till normalt”. 

Kristallnatten lever i vårt minne

Forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut beskriver hur den hårda tonen på nätet leder till radikalisering:

”Om man alltid tänker på judar som ”vesslor”, ”råttor” eller ”ohyra” kanske det också är lättare att senare ställa sig och skjuta mot de här människorna”, säger forskaren Lisa Kaati till DN.

I judehatet möts alla extremister – nazister, extremvänster och våldsbejakande islamister. Hur väl ett samhälle behandlar och skyddar den judiska minoriteten är ett lackmustest för tolerans.

Den nionde november är ett datum som inte bara förknippas med glädjen över Berlinmurens fall, det är lika intimt sammankopplat med skräcken och sorgen som kristallnatten 1938 etsat in i det kollektiva medvetandet. 

Under fredagen ordnade Svenska kommittén mot antisemitism en konferens om antisemitism i dagens Sverige. Regeringen skickade Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister, med ett budskap om att attacker mot synagogor är ”helt oacceptabelt”. Därför slog Lindhagen fast att ”vi måste bekämpa antisemitismen med kraft”. 

Svenska judar funderar på att emigrera

Ord är billiga. Att ännu en minister uttalar ”oacceptabelt!” som något slags bön hjälper föga, när nio av tio svenska judar upplevt att antisemitismen har ökat sedan 2012. Hela 58 procent har uppgett att de funderar på att emigrera. 

Siffrorna kommer från EU:s byrå för grundläggande rättigheter, som följer antisemitismen i Europa både genom egna undersökningar och genom att samla in statistik från medlemsländerna. Den senaste stora enkätundersökningen presenterades i december förra året. Där hamnade Sverige i botten i en viktig kategori: 81 procent av svenska judar svarade att de inte tycker att regeringen bekämpar judehatet på ett effektivt sätt.

I veckan kritiserade byrån den svenska regeringen, eftersom Sverige inte har redovisat statistik över antisemitiska hatbrott till EU sedan 2016. Är det så regeringen bekämpar antisemitism ”med kraft”?

Det är ett enormt misslyckande att judiskt liv i dagens Sverige måste levas bakom pansarglas.