Nazister får inte ta över våra gator

Attackerade. I Kärrtorp i Stockholm demonstrerade i går vanliga medborgare som ville ta ställning mot nazism och främlingsfientlighet då de blev attackerade av nazister.
Foto: Anders Mattsson

Något har hänt på senare tid. Nazismen har åter börjat visa upp sitt  otäcka tryne. Under Almedalsveckan tågade nazister ur Svenskarnas parti  runt i Visbys idylliska gränder. Några av dem förföljde dessutom Mona  Sahlin och väste "landsförrädare" i hennes öra.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Samma parti har under året hållit en rad demonstrationer i olika svenska städer, däribland lilla Lidköping i början av december. Nyligen genomförde de dessutom en protestaktion mot flera tidningsredaktioner, som "förseglades" med hjälp av blågula band och anklagades för svenskfientlig propaganda.

På 75-årsdagen av Kristallnatten tågade nazister ur den militanta organisationen Svenska motståndsrörelsen genom Östermalm i Stockholm i en stödmanifestation för det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning. Det är en så vämjelig händelse att den är svår att ta in.

På söndagen slog de till igen. Lokalbefolkningen i Kärrtorp i Stockholm hade reagerat på att det klottrats hakkors och spridits rasistisk propaganda i stadsdelen och gått samman i ett initiativ under namnet "Linje 17 mot rasism!"

Arrangörerna var alltså inte hårdhudade AFA-aktivister utan vanliga, fredliga medborgare som ville ta ställning mot nazism och främlingsfientlighet. Det var dessa demonstranter som attackerades av ett 30-40-tal svartklädda nazister. Däremot var uppenbart AFA på plats och deltog i bråken.

Föräldrar med sina barn i släptåg fick fly undan flaskor, facklor, knallskott och andra lösa föremål. Anfallet slutade med att två civilpersoner och flera poliser skadades.

Det är en oerhörd händelse. Att nazisterna till och med är beredda att attackera en fredlig demonstration med barn i leden var tydligen en ofattbar tanke till och med för polisen. Endast ett tiotal poliser var utsända för att skydda manifestationen. Det visade sig vara en fatal missbedömning, som sätter stora frågetecken kring säkerhetspolisens uppsikt över de farligaste elementen i den så kallade Vit maktrörelsen.

Det går inte längre att blunda för faktum. Den rasideologiska miljön är mer aktiv än på länge. Enligt Expos rapport "Intolerans 2012" ökade antalet aktiviteter inom dessa rörelser med 24 procent förra året. De kanske inte nödvändigtvis är fler till antalet, men de hörs och syns på ett nytt sätt. Inte minst Svenskarnas parti har gjort sig breda i skuggan av Sverigedemokraternas framgångar.

Det är en djupt obehaglig utveckling. Främlingsfientlighetens kloak rinner ut på våra gator och torg. Rasister och nazister drar nytta av demokratins rättigheter att demonstrera och höras. Och de sår rädsla omkring sig genom att använda våld och hota.

Många vill ställa högerextremismen mot den våldsbejakande islamistiska extremismen och kräver att hotet från den senare ska tonas ner till förmån för den förra. Men det finns ingen sådan målkonflikt.

Det är Säkerhetspolisens uppgift att värna samhället mot alla sorters farliga extremister. Det får aldrig vara förknippat med akut fara att ta med barnen till en demonstration mot rasism. Då har demokratin förlorat.