Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nätjättarna måste göra mer än att be om ursäkt

Facebooks grundare Mark Zuckerberg bad om ursäkt för företagets slappa hantering av personlig information när han vittnade inför senaten i Washington. Men det krävs mer än ursäkter om nätjättarna ska återvinna sitt förtroende. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Google och Facebook måste axla sitt ansvar. Annars hotar lagstiftning.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Google och Facebook har enorma intäkter och en närmast monopolliknande ställning på sina marknader. Ändå betraktades de under lång tid mer som outsiders som slog ur underläge, än som de multinationella börsjättar de faktiskt är.

Det beror på att de har levererat tjänster som verkligen uppskattas av människor. Men också på att nätjättarna har varit framgångsrika i att lobba mot förslag som hotar deras verksamhet. Amerikanska politiker har närmast stått i kö för att få knyta kontakter med företagens ledningar i Silicon Valley.

Efter en rad granskningar börjar bilden av webbgiganterna dock förändras. I mars avslöjade New York Times, Guardian och Channel 4 News att dataanalysföretaget Cambridge Analytica har kunnat samla information från 50 miljoner Facebookanvändare. Uppgifterna användes senare till att påverka väljare under Brexitomröstningen och det amerikanska presidentvalet.

Nu är det i stället Facebooks grundare Mark Zuckerberg som - likt cheferna för tobaksbolag och banker före honom - släpas till senaten i Washington för utskottsförhör.

Google och Facebook måste ta ansvar

Granskningen av nätjättarna är sund. Allt fler människor har fått upp ögonen för hur mycket personlig information som nätjättarna sitter på - och hur den används för att sälja reklam.

Men även de mediebolag som stått för avslöjandena samlar in uppgifter om sina läsare. Och transparensen kring hur de används har i regel inte heller varit tillräckligt stor. Det är alltså fler som behöver idka självkritik.

Snara förbättringar är att vänta. Om en dryg månad träder EU:s gemensamma dataskyddsreform GDPR i kraft. Vilka praktiska följder den får är inte helt klart. Men att användarna kommer att få större insyn i vilka uppgifter de lämnar ifrån sig är bra.

Det räcker dock inte att nätets jättar blir mer transparenta. Det måste också bli möjligt för vanliga användare att kommunicera med dem.

Det har varit en bärande del av affärsplanen för Facebook och Google att i princip göra sig okontaktbara. Därmed kan de skala upp sin affär globalt och ändå hålla antalet anställda på ett minimum. Baksidan av detta har Expressen kunnat avslöja i en rad granskningar. Videoklipp med uppenbara upphovsrättsbrott eller med symboler som bedömts olagliga i domstol har legat kvar på Youtube i åratal, trots anmälningar.

Självreglerande system krävs

I Sverige finns inte samma tradition av direktsända utskottsförhör som i USA. Men på fredag träffar IT-minister Peter Eriksson och justitieminister Morgan Johansson representanter från Facebook, Google, Twitter samt svenska Tidningsutgivarna.

Mötet i Rosenbad ska handla om illegalt och skadligt innehåll hos nätjättarna. Den diskussionen är viktig: svensk lag gäller också för nätjättarnas svenska tjänster, och deras plattformar ska inte användas för att exempelvis hota eller sprida hets mot folkgrupp.

Expressens ledarsida har varnat för att ge politikerna större makt över sociala medier. Tänk bara vad en politiker som Ungerns Viktor Orbán skulle kunna göra med Facebooks användardata.

Men om tvingande lagstiftning ska kunna undvikas måste nätjättarna, som Tidningsutgivarna krävt, ta sitt ansvar i likhet med traditionella grundlagsskyddade nyhetsmedier. Ett rimligt första steg för en sådan självreglering vore att bolagen åtminstone ser till att deras egna användarvillkor följs.

Annars väntar med stor sannolikhet en backlash. I söndagens Expressen öppnade Sverigedemokraterna exempelvis för lagstiftning som riskerar att inskränka all grundlagsskyddad tryckfrihet.

Det är en utveckling som måste stoppas.

 

Läs också:

Google kan inte smita från sitt ansvar längre

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!